X

Un important post de radio din Ungaria a rămas FĂRĂ licenţă

Un post de radio privat din Ungaria este pe punctul de a-şi pierde licenţa după ‘încălcarea regulilor’ în mod repetat, potrivit unui comunicat publicat vineri de autoritatea naţională de reglementare, citată de AFP şi agerpres.

‘Licenţa de funcţionare a Klubradio, stabilită pentru şapte ani, expiră în februarie viitor şi mai degrabă va fi supusă unei licitaţii decât prelungită’, a indicat Media Council (NMHH), un organism de supraveghere care controlează toate entităţile media din Ungaria.

Citește și : Donald Trump se compară cu Winston Churchill

Consiliul nu a specificat natura încălcărilor observate, adăugând că, în pofida acestora, postul ‘ar putea concura din nou’ pentru a emite pe aceeaşi frecvenţă ce deserveşte în principal în capitala Budapesta.

Creat în 2011, după revenirea la putere a premierului Viktor Orban, acest consiliu este dominat de partidul suveranist majoritar, Fidesz.

Două organisme independente, OSCE şi Freedom House, au afirmat că înfiinţarea acestuia a întărit controlul guvernului asupra mass-media.

Klubradio, unul dintre cele mai populare posturi din Ungaria, este în mod regulat exclus de la atribuirea contractelor de publicitate de stat, relevă experţi din domeniu.

În 2016, postul a obţinut despăgubiri de peste 300.000 de euro în urma unei hotărâri judecătoreşti împotriva NMHH, care îi refuzase o frecvenţă permanentă până în 2013. Dar nu şi-a recuperat niciodată frecvenţele pierdute în provincii.

Opoziţia ungară a criticat retragerea licenţei pentru Klubradio vineri, calificând aceasta drept un nou atac împotriva celor care se exprimă împotriva puterii în această ţară din Europa Centrală, membră a Uniunii Europene. ‘Fiecare zi vine cu o nouă lovitură dură dată pluralismului media în Ungaria’, a reacţionat deputatul european liberal Katalin Cseh pe Twitter.

Citeşte şi: Aproape 10.000 de francezi s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Marţi, grupul Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţat de Congresul american, şi-a anunţat revenirea în Ungaria la mai bine de 30 de ani de la sfârşitul comunismului, pentru a compensa ‘declinul accentuat al libertăţii presei’ observat, potrivit acestuia.

Ungaria ocupă în prezent locul 89 dintr-un total de 180 într-un clasament mondial al libertăţii presei, publicat de ONG Reporteri fără frontiere (RSF). Ea se situa pe poziţia a 23-a când Viktor Orban a revenit la putere în 2010.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a declanşat o procedură excepţională pentru risc de ‘încălcare gravă’ a valorilor UE, menţionând în special diminuarea pluralismului mass-media în Ungaria.

Tags: Katalin CsehKlubradiolicentaMedia Council (NMHH)radioRadio Free Europe/Radio LibertyReporteri fără Frontiere (RSF)UngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora