Un înalt diplomat american ‘pune degetul pe rană’: China reprezintă cea mai mare provocare din istoria SUA

Publicat:

Un înalt diplomat american ‘pune degetul pe rană’: China reprezintă cea mai mare provocare din istoria SUA

China reprezintă cea mai mare provocare din istoria Statelor Unite, chiar mai mare decât Războiul Rece, a apreciat miercuri numărul 2 în ierarhia diplomaţiei americane, Kurt Campbell, făcând apel la Uniunea Europeană să manifeste mai multă severitate faţă de China, relatează France Presse, potrivit stiripesurse.ro.

Kurt Campbell, adjunct al secretarului de stat Antony Blinken şi unul dintre artizanii de mult timp ai reorientării politicii externe americane spre Asia, a lansat de asemenea un apel la mai multe investiţii în tehnologii de ultimă oră în faţa progreselor Chinei.


Citeşte şi: Un moldovean face puşcărie în Rusia după ce a vrut să dea şpagă unui poliţist de Circulaţie – Stiripesurse.md

“S-a stabilit că aceasta este cea mai mare provocare din istoria noastră”, a declarat înaltul diplomat în faţa Comisiei pentru relaţii externe din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Un înalt diplomat american ‘pune degetul pe rană’: China reprezintă cea mai mare provocare din istoria SUA

“La drept vorbind, Războiul Rece păleşte în faţa provocării cu multiple faţete pe care o reprezintă de China”, le-a spus el parlamentarilor americani.”Nu este doar o problemă militară, este vorba de toate domeniile. Este în Sudul global, este vorba de tehnologie.Trebuie să ne intensificăm eforturile în toate domeniile”, a reiterat Kurt Campbell.

Aceste declaraţii intervin la sfârşitul mandatului lui Joe Biden, care a contribuit la o atenuare a divergenţelor între Washington şi Beijing, în timp ce fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump are un discurs mai ofensiv în problema Chinei.

Întrebat joi despre aceste afirmaţii ale lui Kurt Campbell, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, şi-a exprimat regretul că acestea au fost făcute “în dispreţul faptelor”, “exagerând public şi în mod deliberat aşa-numita ameninţare reprezentată de China, pledând pentru confruntarea între tabere”.

Un înalt diplomat american ‘pune degetul pe rană’: China reprezintă cea mai mare provocare din istoria SUA

“Statele Unite analizează situaţia internaţională şi definesc relaţiile China-SUA din perspectiva concurenţei strategice, considerând în mod eronat China drept cea mai mare provocare a lor”, a subliniat diplomatul chinez într-o conferinţă de presă.

“China îndeamnă Statele Unite să abandoneze mentalitatea de Război Rece şi de joc cu sumă nulă, să înceteze propagarea teoriei unei aşa-zise ameninţări chineze şi să înceteze să mai prezinte sub o lumină falsă intenţiile strategice ale Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

Chiar dacă, după întâlnirea între Joe Biden şi Xi Jinping de anul trecut, comunicarea între armatele chineză şi americană s-a îmbunătăţit, la fel şi cooperarea în lupta împotriva traficului de droguri, SUA au acuzat China că contribuie la efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Un înalt diplomat american ‘pune degetul pe rană’: China reprezintă cea mai mare provocare din istoria SUA

Referitor la sancţiunile împotriva companiilor chineze, “avem nevoie de mai multă susţinere”, a afirmat Kurt Campbell, o problemă pe care a abordat-o în vizitele efectuate în Europa.

“Pentru multe dintre aceste ţări, a face afaceri cu China este foarte important” de vreo 20 de ani, a explicat el, subliniind dificultatea pentru ţările europene de a tăia legăturile cu o a două mare ţară, după ce au încetat să mai facă afaceri cu Rusia, după invazia acesteia în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care este impactul economic al sportului în UE?

Care este impactul economic al sportului în UE? În 2023, ponderea lucrătorilor tineri angajați în sport în UE era mai mare decât ponderea în totalul...

X revine în Brazilia: Platforma lui Elon Musk îşi va putea relua serviciile în această țară după plata unei noi amenzi

X revine în Brazilia: Platforma lui Elon Musk îşi va putea relua serviciile în această țară după plata unei noi amenzi X trebuie să plătească...

Guvernul Meloni ia în calcul recurgerea la castrarea chimică în cadrul unui proiect de lege a securităţii

Guvernul Meloni ia în calcul recurgerea la castrarea chimică în cadrul unui proiect de lege a securităţii Guvernul Giorgiei Meloni analizează să recurgă la castrarea...

Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la detenţie într-o închisoare pentru bărbați

Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la detenţie într-o închisoare pentru bărbați Un caz de viol care a stârnit lungi controverse s-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.