Un înalt diplomat austriac, suspectat că a divulgat documente confidenţiale legate de agentul neurotoxic Noviciok şi de afacerea Skripal

Publicat:

  Un înalt diplomat austriac, revocat recent din post, este suspectat că a divulgat documente confidenţiale legate de agentul neurotoxic Noviciok şi de afacerea Skripal, relatează sâmbătă media austriece, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Johannes Peterlik, ambasador în Indonezia, a fost demis din funcţie la jumătatea lui octombrie în urma deschiderii unei “proceduri judiciare” împotriva sa, potrivit Ministerului austriac al Afacerilor Externe contactat de AFP.


Citește și : Austria înregistrează aproape 6.000 de infectări în ultimele 24 de ore

Niciun detaliu nu a fost furnizat oficial privind acuzaţiile care îl vizează pe diplomat, secretar general al ministerului între 2018 şi 2020.

Însă potrivit cotidienelor Die Presse şi Der Standard, care au avut acces la o ordonanţă a tribunalului, Johannes Peterlik a transmis în octombrie 2018 documente clasificate unui fost agent secret austriac, acuzat de spionaj în beneficiul Rusiei.

Anchetatorii se bazează pe o înregistrare video în care acest fost funcţionar al serviciilor de informaţii interne (BVT) poate fi văzut arătând dosarele în chestiune şi pe contactele regulate dintre acesta şi diplomat, ale cărui telefon şi computer au fost confiscate la începutul lui septembrie.

Autorităţile austriece au primit acest dosar de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, iar Peterlik a cerut să-l consulte.

“Cooperarea internaţională din domeniul informaţiilor a fost pusă în pericol”, subliniază anchetatorii, citaţi de Die Presse.

Documentele conţineau informaţii privind formula Noviciok, produs neurotoxic dezvoltat în scopuri militare în perioada sovietică.

Documentele conţineau şi informaţii privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, produsă în martie 2018 în oraşul Salisbury, din Anglia.

Investigaţiile au fost lansate iniţial în cadrul răsunătorului scandal de fraudă Wirecard.

Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită de adio în Franţa

Responsabilul de operaţiuni al acestei societăţi germane de plăţi online, Jan Marsalek, ar fi vrut să-şi impresioneze contactele comerciale în 2018 la Londra, prezentând dosarele OIAC, a căror origine austriacă a fost dovedită de un cod de bare, potrivit presei. Persoana în cauză este căutată de justiţia germană.

De mai mulţi ani o serie de scandaluri a pătat reputaţia în rândul ţărilor NATO a Austriei, ţară membră UE foarte apropiată de Rusia.

În iunie, un militar austriac în retragere a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de spionaj în beneficiul Moscovei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.