X

Un înalt oficial britanic nu a făcut nici măcar o zi de carantină, deşi a călătorit în 30 de ţări, unele aflate pe ‘lista roşie’

Alok Sharma, ministrul Climei și președintele COP26 din UK, este criticat din toate părţile pentru că a zburat în zeci de țări de la începutul anului.

Sharma a făcut 30 de călătorii internaționale în ultimele șapte luni, inclusiv în șase țări care se află pe lista roșie de COVID-19 a guvernului britanic, relatează Daily Mail.

Potrivit ziarului, jumătate din călătorii au avut loc în timp ce călătoriile internaționale erau aproape interzise în Marea Britanie.

Nu a trebuit să se izoleze după niciuna dintre aceste vizite, deoarece este „servitorul coroanei” în afaceri de stat, o scutire care necesită totuși un test covid negativ.
Călătorii obișnuiți riscă amenzi de până la 10.000 de lire sterline pentru încălcarea regulilor de carantină.

Sarah Olney, purtătorul de cuvânt al transportului liberal-democrat, a declarat ziarului: „Ca de obicei cu acest guvern, este o regulă pentru ei și alta pentru toți ceilalți.

“În timp ce Alok Sharma zboară către țările din lista roșie fără nicio grijă, familiile muncitoare cu greu pot să-i vadă pe cei dragi sau să-și planifice sărbătorile pe măsură ce guvernul modifică pe genunchi regulile de călătorie”.

Baroneasa Jones din Moulsecoomb, a apropiată a Partidului Verde, a adăugat: „Înțeleg că este foarte bine să cunoști oameni în persoană, dar acest lucru este excesiv.
„Când conduci COP26 şi faci atât de multe zboruri este un semn ipocrizie”.
Călătoria aeriană este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră, ridicând întrebări dacă Sharma nu ar fi trebuit să aibă mai multe întâlniri „virtuale”.

La câteva zile după ce s-a întors din Bangladesh ţară aflată pe lista roşie, ministrul Cabinetului l-a întâlnit pe prințul Charles în interior fără mască – apoi a vizitat o școală primară.

Sharma se află acum în America de Sud, unde a vizitat atât Bolivia, cât și Brazilia – ambele state de pe lista roșie.

În februarie au fost introduse reguli stricte pentru a opri importarea în țară de către călători a unor noi variante periculoase de Covid-19.

Oricine venea dintr-una din cele 33 de țări de pe lista roșie era nevoit să petreacă zece zile în carantină într-o cameră de hotel – și să plătească 1.750 GBP – acum suma este de 2.285 GBP.

Regulamentele stabilesc, de asemenea, o serie de scutiri, pentru a scăpa de izolare lucrătorii despre care se consideră că desfășoară lucrări esențiale în străinătate. Pe listă se aflau servitori ai coroanei, inclusiv miniștri, precum și diplomați și oficiali ai apărării sau securității frontierelor.
Când s-au întors acasă, li s-a cerut să prezinte pur și simplu o scrisoare oficială la Whitehall care să certifice că sunt scutiți de carantină.
Trebuiau totuşi să prezinte un test negativ pentru Covid, dar spre deosebire de alți călători, costurile lor au fost acoperite de stat.

Sharma este membru cu drepturi depline al Cabinetului lui Boris Johnson și va primi în acest an un salariu ministerial anual de 67.505 lire sterline.

O anchetă făcută de Mail a constatat că oficialul în vârstă de 53 de ani a călătorit în cel puțin 30 de destinații străine pentru a se participa la întâlniri, traversând globul și costând contribuabilii zeci de mii de lire sterline – în ciuda îndemnului public să-și limiteze emisiile de carbon.

Mai mult de jumătate din călătoriile sale au fost în timpul lunilor de iarnă și primăvară, la începutul anului, când călătoriile internaționale din Marea Britanie au fost în mare parte interzise.

A plecat în mai multe destinații din Africa în februarie, apoi în India și Nepal luna următoare, precum și în capitale europene. În martie, a plecat în Costa Rica în America Centrală și Kenya, urmat de Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Tags: Alok SharmaBoris JohnsoncarantinaCOP26coronaviruscovid-19marea britanie
Categorii: Diaspora