X

Un înalt oficial european cere opoziţiei din Muntenegru să pună capăt boicotului parlamentar

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere Johannes Hahn a cerut vineri opoziţiei din Muntenegru să pună capăt boicotului parlamentar, declarând că tensiunile politice ar trebui rezolvate în parlament, nu în proteste de stradă, scrie Agerpres.

Comisarul UE a făcut apelul după întâlnirea sa cu prim-ministrul Muntenegrului, Dusko Markovic, vineri la Podgorica, în cadrul căreia a fost discutat progresul Muntenegrului şi al regiunii în integrarea europeană, notează agenţia Xinhua.

Citește și : Tot mai mulți civili părăsesc ultima zonă controlată de islamiști în estul Siriei

Cei doi au comentat de asemenea boicotul parlamentar de lungă durată al unei părţi a opoziţiei şi recentele proteste, precum şi problemele politice din Muntenegru.

Hahn a criticat boicotarea parlamentului de către unii parlamentari, spunând că “boicotul nu este calea de rezolvare a problemelor şi de exprimare a diferitelor opinii”.

Markovic a declarat la rândul său că protestele în curs şi cererile opoziţiei de formare a unui guvern tehnocrat sunt legitime, dar a insistat că actualul cabinet va continua să funcţioneze atât timp cât este sprijinit de majoritatea deputaţilor.

El a notat că există probabil “tensiuni politice, nemulţumire şi cereri” în Muntenegru, dar să nu se creadă că este o criză politică.

Premierul a concluzionat că în loc de proteste stradale, opoziţia muntenegreană ar trebui să se alăture activităţii grupului parlamentar de lucru, format pentru a iniţia reforme în sistemul electoral pentru viitoarele alegeri din 2020.

Hahn a sosit joi în Muntenegru pentru a participa la reuniunea ministerială privind energia curată în Balcanii de Vest.

Citește și : Guvernul irlandez a prezentat un pachet legislativ pentru eventualitatea unui Brexit fără acord

Tags: boicotDusko MarkovicJohannes Hahnmuntenegrupodgorica
Categorii: Diaspora