Un înalt oficial european critică dur numirea lui Martin Selmayr, mâna dreaptă a lui Juncker, în funcţia de secretar general al Comisiei Europene

Publicat:

Avocata poporului a Uniunii Europene, Emily O’Reilly, a criticat dur marţi controversata numire a lui Martin Selmayr în funcţia de secretar general al Comisiei Europene, identificând patru exemple de ‘proastă gestionare’, transmite dpa, potrivit agerpres.

De formaţie jurist, Martin Selmayr, fost şef de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a fost numit în luna februarie secretar general al executivului comunitar, în cadrul unei proceduri secrete descrisă de unii europarlamentari drept o ‘acţiune de tipul unei lovituri de stat’.


Vezi şi: Măcel în Mexic. Şeful trupelor speciale a fost asasinat la Guadalajara – FOTO

La începutul lunii mai, Emily O’Reilly a deschis o anchetă privind promovarea rapidă şi controversată la vârful administraţiei europene a germanului Martin Selmayr. Într-o scrisoare datată 8 mai, O’Reilly a explicat că ancheta a survenit ca urmare a două plângeri depuse de eurodeputaţi olandezi din cadrul grupului ALDE (liberali) şi de aleşi francezi din grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

În raportul său publicat marţi, O’Reilly a acuzat Comisia Europeană de manipularea procedurilor pentru a da impresia că numirea lui Martin Selmayr a fost ‘corectă şi justă’.

”În realitate, nu a fost cazul şi întreaga afacere a fost aranjată pentru a asigura numirea domnului Selmayr”, relevă raportul Ombudsmanului European. Acesta acuză executivul UE şi de periclitarea încrederii publice prin ‘neurmarea în mod corect a regulilor, fie în litera, fie în spiritul lor’.

”Comisia Europeană a creat un sentiment artificial de urgenţă pentru a ocupa postul de secretar general pentru a justifica lipsa publicării unui anunţ privind vacantarea funcţiei”, a adăugat Ombudsmanul European în raportul său.

Citeşte şi: Incendiu puternic la o şcoală primară din Londra

Emily O’Reilly recomandă CE elaborarea unei proceduri specifice de desemnare a secretarului său general, în cadrul căreia să se anunţe public vacantarea postului.

Comisia Europeană are termen până la 4 decembrie pentru a oferi un răspuns.

Martin Selmayr activează în Comisia Europeană începând din 2004, când a început să lucreze în cadrul Serviciului purtătorului de cuvânt. Promovat şef de cabinet de fostul comisar european pentru justiţie Vivianne Reding, el a lucrat apoi pentru Jean-Claude Juncker şi a condus campania care i-a permis acestuia să obţină învestitura Partidului Popular European şi apoi să fie desemnat preşedinte al Comisiei Europene după alegerile europene din 2014.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.