Un înalt oficial rus anunţă prelungirea cu 60 de zile a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră

Publicat:

Un oficial rus a declarat marţi că acordul care îi permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a fost extins cu 60 de zile, deşi Kievul a anunţat că vizează în continuare o prelungire cu 120 de zile, relatează Reuters, potrivit agerpres.

După ce Rusia şi Ucraina au semnat Acordul asupra “Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” în Turcia, pe 22 iulie, milioane de tone de grâu şi de produse alimentare au fost exportate prin porturile ucrainene.


Citeşte şi: O notă dezvăluie ordinele primite de soldaţii ruşi în Ucraina: ‘Unele puncte sunt surprinzătoare’

Rusia a sugerat luni că va permite ca acordul să fie extins, dar pentru jumătate din prelungirea precedentă, în timp ce ONU s-a angajat să facă tot posibilul să se asigure că integritatea acordului va rămâne intactă.

“Într-adevăr, acordul a fost extins – s-a ajuns la un acord privind extinderea lui pentru 60 de zile”, a declarat marţi adjunctul ministrului de externe Aleksandr Gruşko citat de agenţia de ştiri rusă TASS.

Nu este clar pentru moment cum poate fi extins acordul doar cu jumătate din prelungirea precedentă, notează Reuters.

Agenţia de ştiri rusă RIA l-a citat şi ea pe Gruşko cu afirmaţia că acordul a fost extins. Potrivit RIA, Gruşko l-a citat pe un alt adjunct al ministrului de externe Serghei Verşinin, confirmând prelungirea.

Ucraina va rămâne la termenii precedentului acord convenit, a declarat un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt pentru Reuters sub protecţia anonimatului.

Citeşte şi: Justiţia ucraineană l-a suspendat din nou pe preşedintele Federaţiei naţionale de fotbal – Black News

“Vom urma acordul cu stricteţe”, a spus oficialul citat.

Rusia a anunţat că, deşi Occidentul nu a avizat explicit exporturile din agricultură, sancţiunile financiare, logistice şi asupra asigurărilor au creat o barieră în calea exporturilor sale de cereale şi de îngrăşăminte, notează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.