Un înalt responsabil Al-Qaida a fost UCIS în Yemen

Publicat:

Un înalt responsabil al grupării jihadiste Al-Qaida a fost ucis duminică într-un raid aerian “cel mai probabil american”, în nordul Yemenului, informează miercuri AFP, citând responsabili yemeniţi, potrivit agerpres.

Hamad bin Hammoud al-Tamimi, saudit, se afla în momentul raidului într-o casă pe care o închiriase de puţină vreme în provincia Marib, a menţionat sub acoperirea anonimatului un responsabil al serviciilor de securitate ale Yemenului.


Citește și: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Grecia (VIDEO)! Sunt zeci de morţi şi răniţi! – Black News

Atacul a fost “după toate aparenţele american”, a adăugat acesta.

Hamad bin Hammoud al-Tamimi era unul dintre principalii lideri ai aripii Al-Qaida din peninsula arabică, organizaţia jihadistă Aqpa, cu sediul în Yemen.

Sub numele Abdel Aziz al-Adnani, acesta era “preşedintele consiliului consultativ al Aqpa” şi exercita totodată funcţia de “judecător”, potrivit unui reprezentant local din Marib.

O gardă de corp yemenită a fost de asemenea ucisă în raid, a menţionat sursa.

SUA consideră organizaţia Aqpa ca fiind filiala cea mai sângeroasă a reţelei jihadiste şi desfăşoară de mai mulţi ani atacuri cu drone împotriva ei, deşi fără a le confirma.

La sfârşitul lui ianuarie, responsabili yemeniţi au anunţat moartea altor trei membri ai Aqpa într-un atac cu dronă tot în provincia Marib, aflată sub controlul guvernului yemenit.

Un responsabil guvernamental din regiune a vorbit atunci de un raid “presupus american”, dar Washingtonul nu a comentat pe moment.

Similar rivalului său, gruparea Stat Islamic, Aqpa şi-a întărit prezenţa în Yemen profitând de haosul generat de războiul dintre guvern, susţinut din 2015 de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii apropiaţi de Iran.

Citește și: Rusia înăspreşte pedepsele pentru discreditarea forţelor armate şi include şi organizaţiile voluntare ca grupul Wagner – Black News

Aqpa a comis atacuri în Yemen atât împotriva rebelilor houthi cât şi a forţelor guvernamentale, dar a revendicat atacuri şi în SUA şi Europa.

Din 2015, războiul din Yemen s-a soldat cu mii de morţi şi a provocat una din cele mai grave tragedii umanitare din lume, în ţara cea mai săracă din peninsula arabică. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters)

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters) În octombrie anul trecut, când Israelul a lansat raiduri...

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern”

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern” Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe medici, asistenți medicali, conducători...

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1 Gigantul francez de lux LVMH a încheiat un contract de sponsorizare...

Târguri cu produse autohtone în toate sectoarele capitalei

Târguri cu produse autohtone în toate sectoarele capitalei În acest week-end, chişinăuienii și vizitatorii capitalei sunt invitaţi la iarmaroace şi la târguri cu mărfuri şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.