Un incendiu a avariat enigmaticele statui de pe Insula Paştelui

Publicat:

Un incendiu a avariat enigmaticele statui de pe Insula Paştelui, o parte dintre pagube fiind ireparabile, informează vineri BBC, potrivit agerpres.

Un număr necunoscut de statui sculptate în piatră au fost afectate de incendiu, a declarat subsecretarul pentru patrimoniu cultural din Chile.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Insula Paştelui găzduieşte circa 1.000 de megaliţi, cunoscuţi sub numele de “moai”. Aceştia au capete supradimensionate şi, în general, o înălţime de aproximativ patru metri. Megaliţii au fost sculptaţi de un trib polinezian în urmă cu peste 500 de ani.

Incendiul, izbucnit luni, a afectat “circa 60 de hectare (148 de acri)”, a scris pe Twitter Carolina Perez Dattari, oficialul responsabil cu patrimoniul cultural.

Se pare că incendiul a fost declanşat în mod deliberat, iar zona afectată se află în jurul vulcanului Rano Raraku din Insula Paştelui, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Insula Paştelui se află la 3.500 km în largul coastelor chiliene. Aceasta se bazează pe turism şi s-a redeschis pentru vizitatori în urmă cu doar trei luni, după ce a fost închisă în timpul pandemiei de COVID-19. În prezent, situl a fost închis din nou, în timp ce o echipă de conservare examinează amploarea pagubelor.

Primarul insulei, Pedro Edmunds, a declarat presei locale că “pagubele provocate de incendiu nu pot fi reparate”.

Directorul comunităţii Ma’u Henua, în îngrijirea căreia se află parcul naţional, a descris şi el paguba drept “ireparabilă”.

“Moai-urile sunt complet carbonizate”, a anunţat Ariki Tepano pe paginile oficiale ale parcului de pe reţelele de socializare.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Pe Insula Paştelui se află aproximativ 1.000 de statui şi sculpturi gigantice din piatră. Cele mai mari cântăresc 74 de tone şi au o înălţime de 10 metri.

Figurile au fost sculptate de populaţia autohtonă Rapa Nui între anii 1400 şi 1650 şi au fost amplasate astfel încât să formeze un inel în jurul insulei, cu faţa spre interior.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.