X

Un influent congresman american vrea reluarea ajutorului acordat Palestinei

Un influent congresman american, Gregory Meeks, a afirmat marţi că studiază reluarea ajutorului umanitar acordat palestinienilor, în cadrul unei politici de soluţionare cu două state dorită de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, potrivit unui interviu acordat agenţiei France Presse, transmite şi agerpres.

Gregory Meeks, noul preşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Reprezentanţilor, a susţinut, de asemenea, revenirea la o prezenţă diplomatică palestiniană în Statele Unite, după închiderea de către administraţia Trump a biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei la Washington.

Citeşte şi: Danemarca INTERZICE accesul tuturor sud-africanilor

“Sunt un partizan fervent al soluţiei cu două state, aducând autodeterminarea celor două părţi, deoarece mi se pare singura modalitate de a garanta un stat evreu al Israelului viabil şi un stat palestinian paşnic şi pentru a deveni interdependente în domeniul comerţului”, a subliniat Gregory Meeks.

“Prin urmare, avem poate nevoie să relansăm programul american de ajutoare a palestinienilor, pentru a arăta că Statele Unite sunt pregătite să fie din nou un lider”, a adăugat el.

Administraţia Trump a suspendat în 2018 ajutorul financiar de peste 200 de milioane de dolari acordat palestinienilor şi, de asemenea, a încetat plăţile pentru hrana şi educaţia copiilor palestinieni prin intermediul operaţiunilor ONU.

Cele două decizii au fost luate în linie dreaptă cu poziţia fermă pro-Israel, adoptată de Donald Trump. Administraţia sa a ignorat consensul internaţional recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului şi sprijinind instalarea de noi colonii în teritoriile palestiniene ocupate. Preşedintele american mai este implicat în procesul de recunoaştere a Israelului de mai multe ţări arabe.

Gregory Meeks a respinsă însă ideea de a utiliza cele 38 de miliarde de dolari de ajutor financiar pentru Israel ca pârghie pentru ca statul evreu să accepte un stat palestinian.

Citeşte şi: Kim Jong Un recunoaşte greşelile din politica economică

La fel ca Joe Biden, Gregory Meeks este considerat unul din responsabilii democraţi cei mai favorabili Israelului, în rândul unui partid din ce în ce mai critic faţă de premierul Benjamin Netanyahu şi virajul spre dreapta al politicii acestuia.

Meeks, în vârstă de 67 de ani, este primul afro-american care conduce Comisia pentru politică externă a Camerei Reprezentanţilor a SUA, mai scrie AFP.

Tags: Benjamin NetanyahuGregory MeeksisraelJoe BidenOrganizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP)PalestinaSUA
Categorii: Sinteze