Un irakian jihadist, inculpat în Germania pentru că a lăsat să moară o fetiţă din minoritatea yazidi

Publicat:

Un irakian membru al grupării Statul Islamic a fost inculpat vineri în Germania pentru că a lăsat să moară, în Irak, “într-un mod atroce” o fetiţă din minoritatea yazidi, pe care o exploata ca sclavă, a anunţat parchetul federal german, citat de AFP, potrivit agerpres.

El este acuzat de crimă, dar şi de “genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război”, a precizat parchetul într-un comunicat.


Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

Prezentat sub numele Taha A.-J., el este soţul lui Jennifer W., de naţionalitate germană, judecată din aprilie 2019 în acelaşi dosar.

Acest proces a fost prezentat la deschiderea sa ca prima procedură judiciară din lume privind soarta membrilor comunităţii yazidi, minoritate religioasă kurdofonă persecutată şi aservită în Irak de jihadişti începând din 2014.

După ce s-a alăturat grupării SI în martie 2013, Taha A.-J. “a cumpărat o femeie şi fiica sa de cinci ani dintr-un grup de prizonieri yazidi (…) în scopul distrugerii acestei comunităţi, a religiei şi culturii ei” în plus faţă de serviciile aşteptate de la sclavă “în gospodărie”, potrivit acuzării.

Pe lângă faptul că nu le-a asigurat celor două “sclave” decât un acces “insuficient” la apă şi hrană, bărbatul “le-a interzis celor două să-şi practice religia” şi “le-a forţat să se convertească la islam”, a intrat parchetul în detalii.

Bărbatul, arestat în Grecia în mai 2019 şi aflat în detenţie în Germania din octombrie 2019, “a legat fetiţa afară printr-o fereastră” şi a lăsat-o să moară “într-un mod atroce”, “expusă fără protecţie unei călduri de peste 50 de grade Celsius”, adaugă parchetul federal german într-un comunicat.

“Acuzatul ştia că moartea fetiţei este posibilă şi a acceptat acest lucru”, mai precizează parchetul.

Credinţa minorităţii yazidi este considerată drept “satanică” de către gruparea SI, care a lansat o campanie de persecuţii împotriva membrilor comunităţii în regiunea iraniană Sinjar.

Răpită, bătută şi redusă la sclavie sexuală, Nadia Murad, una dintre figurile lor de prim-plan, a primit în 2018 premiul Nobel pentru pace.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Mama fetiţei, acum refugiată în Germania potrivit presei, este reprezentată la procesul lui Jennifer W. de avocata libanezo-britanică Amal Clooney, soţia actorului american George Clooney, şi de Nadia Murad.

Cele două femei sunt vârfurile de lance ale unei campanii internaţionale pentru recunoaşterea crimelor împotriva minorităţii yazidi ca genocid.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.