X

Un jihadist american, BLOCAT pe fâșia dintre Turcia și Grecia, este trimis ‘pachet’ în SUA

Blocat de mai multe zile într-o zonă a nimănui dintre Turcia şi Grecia, un cetăţean american suspectat că a luptat în cadrul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) va fi în final trimis în SUA, a anunţat joi Ankara, informează AFP, potrivit agerpres.

“Procedurile necesare pentru expulzarea în SUA a combatantului terorist străin au debutat după ce partea americană s-a angajat să accepte repatrierea lui şi să-i furnizeze un document de călătorie”, a precizat Ministerul de Interne turc, citat de agenţia de presă Anadolu.

Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Individul, identificat de mass-media din Turcia drept un american de origine iordaniană, a fost condus luni la un post de frontieră cu Grecia în provincia Edirne, în nord-vestul Turciei, în vederea expulzării. Însă poliţia greacă i-a interzis accesul pe teritoriul său şi bărbatul s-a pomenit blocat în zona-tampon de la frontieră.

Potrivit mass-media din Turcia, jandarmii turci îi aduc de luni mâncare şi apă potabilă, iar odată cu venirea nopţii îl lasă să doarmă într-un vehicul, înainte de a-l retrimite în zori spre ermetica frontieră a Greciei, notează AFP.

Declaraţia Ministerului de Interne turc a intervenit la o zi după o întrevedere la Washington între preşedinţii turc şi american, Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

Turcia a început de luni să expulzeze presupuşi membri ai SI pe care îi deţin.

Potrivit cotidianului Hurriyet, Ankara intenţiona să expulzeze într-o primă etapă 959 de persoane, dintre care aproape 600 de irakieni şi sirieni, dar şi circa 30 de cetăţeni din ţări europene.

Tags: americanankaraDonald Trumpgreciajihadistprovincia EdirneRecep Tayyip ErdoganStat Islamic (SI)SUAturcia
Categorii: Externe