X

Un jihadist canadian, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru plănuirea unor atentate la New York

Un jihadist canadian în vârstă de 20 de ani a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru plănuirea unor atentate la New York, evitate datorită intervenţiei unui agent infiltrat al FBI, a anunţat miercuri procurorul federal din Manhattan, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Inculpatul Abdulrahman El Bahnasawy a fost arestat în mai 2026 în statul american New Jersey. În octombrie 2016, el a recunoscut că a planificat, în complicitate, în numele Statului Islamic, atentatele care ar fi urmat să lovească Times Square şi metroul din New Yok în timpul ramadanului din 2016 (iunie-iulie).

Citește și : Ucraina nu se lasă intimidată: Va trimite din nou nave militare în Marea Azov

Abdulrahman El Bahnasawy şi-a recunoscut vinovăţia în şapte capete de acuzare, dintre care trei i-ar fi putut aduce condamnarea la închisoare pe viaţă.

‘El Bahnasawy îşi propunea, după cum singur a mărturisit, să ‘creeze un nou 11 septembrie’. Datorită partenerilor noştri din forţele de ordine, naţionale şi internaţionale, acest complot a eşuat’, a subliniat procurorul federal Geoffrey Berman, într-un comunicat emis după pronunţarea sentinţei.

Canadianul a intrat în contact cu un agent FBI, care se dădea drept un jihadist ce dorea să participe la atentate, şi căruia i-a declarat că intenţiona ‘să omoare multă lume’ şi să atace săli de concert: ‘Intrăm cu armele în mâini, aşa au procedat tipii de la Paris’, ar fi declarat el, făcând referire la atentatele din noiembrie 2015 din capitala Franţei, a arătat procurorul.

Acesta a mai precizat că jihadistul canadian ‘ a obţinut o serie de materiale destinate fabricării unei bombe’.

Citește și : ONU condamnă încălcările ‘sistematice, generalizate şi flagrante’ ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Autorităţile americane, care au dezvăluit existenţa acestor planuri eşuate de atentate de-abia în octombrie 2017, speră că cei doi presupuşi complici ai lui El Bahnasawy vor fi extrădaţi în SUA. Talha Haroon, un american arestat în septembrie 2016 în Pakistan, plănuia să ajungă în SUA în ultimul moment pentru a-l ajuta pe Abdulrahman El Bahnasawy să comită atacurile. Russell Salic, un filipinez arestat în ţara sa în aprilie 2017, a fost acuzat că a trimis bani pentru finanţarea operaţiunii. Ambii au respins acuzaţiile şi s-au opus până acum extrădării.

Tags: atentateFBIinchisoarejihadistmanhattannew york
Categorii: Știrile zilei