X

Un judecător american anulează interzicerea aproape totală a avortului în North Dakota

Un judecător american anulează interzicerea aproape totală a avortului în North Dakota

Un judecător al statului american North Dakota, Bruce Romanick, a anulat legea care interzice aproape în întregime avorturile, stabilind că este ”prea vagă” şi încalcă drepturile fundamentale ale femeilor, relatează AFP.

Guvernatorul republican al acestui stat din nord, Doug Burgum, a promulgat această lege în aprilie 2023, care interzice medicilor să practice avorturi şi prevede o pedeapsă de cinci ani de închisoare, cu excepţii rare, în cazul unor riscuri grave la adresa sănătăţii mamei, viol sau incest, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Însă, inclusiv în aceste două cazuri, avortul este interzis după a şasea săptămână de sarcină.

Acest stat conservator cu aproximativ 800.000 de locuitori se află între cele aproximativ 20 de state care au restrâns întreruperea voluntară a sarcinii, în urma hotărârii prin care Curtea Supremă a anulat în iunie 2022 garantarea la nivel federal a dreptului la avort.

Prin această răsturnare a jurisprundenţei vechi de o jumătate de secol, Curtea Supremă a redat statelor latitudinea de a legifera în acest domeniu.

Judecătorul Bruce Romanick a anulat această lege din North Dakota din cauză că este ”neconstituţional vagă”, iar ”femeile însărcinate din North Dakota au dreptul fundamental de a avorta înainte de viabilitatea” fătului, în virtutea protecţiilor acordate tuturor cetăţenilor de către Constituţia acestui stat.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Centrul pentru Drepturi Reproductive (Center for Reproductive Rights) a salutat într-un comunicat ”o victorie a drepturilor reproductive care arată că este mai sigur să fii însărcinată în North Dakota”, însă subliniază că ”daunele cauzate de interdicţie nu pot fi reparate de pe o zi pe alta”.

Ultima clinică care practica avorturi în acest stat s-a mutat în Minnesota vecină.

Tags: avortBruce RomanickfemeiNorth Dakota
Externe