X

Un juriu american recunoaşte dimensiunea rasistă a uciderii lui Ahmaud Arbery, acum doi ani

Cei trei bărbaţi americani albi condamnaţi deja pentru uciderea, acum doi ani, a afro-americanului Ahmaud Arbery au fost găsiţi vinovaţi marţi şi de “crimă rasistă” de un juriu federal, informează AFP, potrivit agerpres.  

În ianuarie, Travis McMichael, în vârstă de 35 de ani şi autor al tirurilor fatale, împreună cu tatăl său, Gregory McMichael, în vârstă de 66 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării anticipate pentru urmărirea şi uciderea lui Arbery (25 de ani), la 23 februarie 2020, la Brunswick, în Georgia, în timp ce acesta ieşise la jogging. Vecinul lor, William Bryan, în vârstă de 52 de ani, care a participat la urmărire filmând-o, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, cu posibilitatea de a solicita eliberarea anticipată după 30 de ani de închisoare.

Citește și : Putin recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei

Decizia de marţi a fost luată după circa patru ore de deliberări pe parcursul a două zile de un juriu dominat de albi la tribunalul districtual din Brunswick.

Potrivit acuzării, cei trei acuzaţi au proferat de-a lungul timpului insulte rasiste deosebit de violente, Travis McMichael calificându-i de exemplu pe afro-americani drept “criminali”, “maimuţe”, “sălbatici” şi “suboameni”.

Numele lui Ahmaud Arbery a fost scandat în principalele proteste anti-rasiste care au zguduit Statele Unite în vara anului 2020, după moartea lui George Floyd, afro-americanul ucis de un poliţist alb, în mai 2020.

Citește și : Putin: Ucraina este o colonie a SUA cu ‘un regim marionetă’

Tags: Ahmaud Arberycrimă rasistăGregory McMichaelStatele UniteTravis McMichael
Categorii: Știrile zilei