Un jurnalist Al-Jazeera a fost eliberat după 4 ani de temniță grea în Egipt

Publicat:

Egiptul l-a pus în libertate pe Mahmoud Hussein, jurnalist al postului de televiziune qatarian Al-Jazeera, aflat în detenţie preventivă din decembrie 2016, fiind suspectat de “difuzare de informaţii false”, a anunţat vineri o sursă în domeniul securităţii, informează AFP, potrivit agerpres.

Jurnalistul egiptean a fost eliberat joi seara, a precizat această sursă, fără a oferi alte detalii.


Citește și : Liderul Al-Qaida din Peninsula Arabică a fost ARESTAT

Al-Jazeera – care a afirmat în repetate rânduri că jurnalistul său era deţinut fără o inculpare oficială, fără proces şi condamnare – nu a confirmat deocamdată eliberarea lui.

Gamal Eid, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Reţeaua Arabă pentru Informaţie asupra Drepturilor Omului (ANHRI), a declarat pentru AFP că autorităţile egiptene au decis să-l elibereze pe Hussein, dar că jurnalistul “nu s-a întors încă acasă”.

ONG-ul Observatorul egiptean pentru jurnalism şi mass-media a anunţat la rândul său, pe Facebook, că tribunalul penal din Cairo a decis luni să-l pună în libertate pe jurnalistul care era suspectat de “incitare la rebeliune împotriva statului” şi de “difuzare de informaţii false”.

Apelurile la eliberarea jurnalistului s-au înmulţit în ultimul timp, în special din partea Amnesty International.

Un tribunal a ordonat eliberarea condiţionată a jurnalistului, în mai 2019, însă, o săptămână mai târziu, el a fost vizat de o altă serie de acuzaţii şi menţinut în detenţie.

Mahmoud Hussein, jurnalist egiptean ce lucra la sediul Al-Jazeera din Doha, a fost arestat la sfârşitul lui decembrie 2016, la trei zile după ce a sosit în Egipt unde s-a dus cu familia în vacanţă.

Citește și: Riscul de infectare de pe diverse suprafețe contaminate este REDUS

Egiptul se numără printre ţările arabe care au rupt în iunie 2017 relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzat că susţine Fraţii Musulmani, organizaţie calificată drept “teroristă” de Cairo. Al-Jazeera este considerată o reţea mediatică a Fraţilor Musulmani.

Relaţiile dintre Egipt şi Qatar au fost reluate oficial pe 20 ianuarie, în cadrul reconcilierii de la începutul lunii dintre Doha şi mai multe ţări ale regiunii.

Regimul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, la putere după înlăturarea Fraţilor Musulmani, în 2013, este acuzat cu regularitate de ONG-uri că vrea să reducă la tăcere opoziţia, atât islamistă, cât şi laică. Cairo neagă sistematic aceste acuzaţii şi asigură că vrea să lupte împotriva terorismului şi riscurilor de instabilitate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă Astăzi, 7 iulie, intră în vigoare Codul galben de caniculă emis de...

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un...

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței Fani ai fotbalului, pregătiți-vă! În perioada 9-14 iulie, Piața Independenței din Cahul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.