X

Un jurnalist nipon a fost condamnat la încă trei ani de detenţie în Myanmar

Un jurnalist japonez, arestat la sfârşitul lui iulie în timp ce transmitea de la o manifestaţie împotriva juntei militare, a fost condamnat în Myanmar la încă trei ani de închisoare pentru că a încălcat legea privind migraţia, a anunţat miercuri pentru AFP o sursă diplomatică niponă, transmite agerpres.

Toru Kubota mai fusese condamnat, săptămâna trecută, la două pedepse ce totalizează zece ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii ce pot aduce prejudicii securităţii ţării şi pentru încurajarea disidenţei împotriva armatei aflate la putere. Aceste pedepse au fost contopite, scăzând la şapte ani durata de detenţie prevăzută pentru ambele dosare, a precizat un purtător de cuvânt al juntei militare.

Citește și: Ruşii fug de încorporare inclusiv cu iahturi spre Coreea de Sud – Black News

Potrivit contului Instagram al jurnalistului de 26 de ani, el a realizat în 2019 un documentar despre minoritatea musulmană rohingya din Myanmar care a fost ţinta unor represalii sângeroase din partea armatei şi a miliţiilor budiste.

Toru Kubota este al cincilea jurnalist străin care după lovitura de stat din 1 februarie 2021 a fost arestat de juntă, după americanii Danny Fenster şi Nathan Maung, polonezul Robert Bociaga şi japonezul Yuki Kitazumi, care în final au fost toţi eliberaţi şi expulzaţi.

Citeşte şi: Biden despre Putin: ‘A făcut un calcul greşit în Ucraina!’ – Black News

Potrivit unei evidenţe a Reporting ASEAN realizată până la 31 martie, 122 de jurnalişti au fost arestaţi de la acel puci şi 48 se află în continuare în detenţie.

Doar China a mai plasat în detenţie mai mulţi jurnalişti decât Myanmar în 2021, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). 

Tags: Danny FensterJaponiajurnalistMyanmarNathan MaungRobert BociagaToru KubotaYuki Kitazumi
Categorii: Știrile zilei