Un jurnalist turc de opoziție cere Berlinului să intervină după agresiunea asupa unui coleg de breaslă

Publicat:

Jurnalistul turc de opoziţie Can Dundar (foto), care trăieşte în exil la Berlin, a cerut miercuri guvernului german să ia măsuri pentru găsirea celor care au comandat recenta agresiune împotriva unui coleg de breaslă stabilit tot în Germania, acuzând Ankara că este în spatele atacului,relatează AFP,  potrivit agerpres.

“Solicităm guvernului german să facă tot ce este necesar (…) pentru a-i găsi nu numai pe agresori, ci şi pe instigatori”, a spus reputatul jurnalist refugiat în Germania din 2016, în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin organizate de Reporters sans frontieres (RSF). “Ştim cu toţii că acest iniţiator se află la Ankara şi că face tot ce poate pentru a reduce la tăcere vocile opozanţilor care trăiesc în Germania”, a adăugat el.


Citește și: Veneția INTERZICE navigarea marilor vase de croazieră

Jurnalist şi opozant declarat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Erk Acarer a fost agresat în curtea imobilului său berlinez miercurea trecută.

Rănit la cap, bărbatul de 48 de ani a imputat acest atac unor susţinători ai partidului şefului statului turc, AKP, şi a spus că unul dintre cei trei a strigat în turcă: “Tu nu vei scrie”.

El şi-a repetat acuzaţiile miercuri, afirmând că agresiunea a fost comandată de Ankara. “Cei trei agresori vorbeau turcă (…) Nu este dificil să ghiceşti” de unde vine ordinul, “de sus de tot” de la Ankara, a spus el.

Can Dundar, care este vizat de o condamnare dură în ţara sa, a mai avertizat că “dacă Berlinul ignoră originea acestei agresiuni (…) cred că vor urma şi altele”. Ankara “a încercat să ne împiedice să scriem şi să vorbim, în toate modurile, dar ceea ce este nou este că guvernul Erdogan încearcă să-şi extindă atacurile în Germania”, a adăugat el.

“Mesajul dat de Erdogan este: ‘Pot să-i atac pe opozanţi chiar pe teritoriul vostru. Nu puteţi să împiedicaţi acest lucru, pentru că sunteţi legaţi de mine’ “, a mai spus Can Dundar, referindu-se la pactul dintre UE şi Turcia privind primirea refugiaţilor sirieni.

Citește și: Joe Biden îi critică dur pe republicanii americani: ‘Este un atac împotriva democraţiei’

În decembrie anul trecut, un tribunal turc l-a condamnat în contumacie pe Can Dundar, fostul redactor şef al Cumhuriyet, la 27 de ani de închisoare pentru publicarea unui articol în care afirma că serviciile secrete turce au livrat arme unor grupuri islamiste din Siria.

Turcia ocupă locul al 153-lea din 180 în clasamentul pe 2021 al RSF.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.