Un lac recent format în Himalaya ar putea provoca o nouă viitură în nordul Indiei

Publicat:

Un lac recent format în Himalaya a stârnit teama cu privire la producerea unei alte viituri în nordul Indiei, la mai puţin de o săptămână după catastrofa de la Tapovan, au anunţat vineri autorităţile care au trimis o echipă de specialişti pentru a examina zona, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Treizeci şi şase de persoane au murit şi 168 sunt încă date dispărute după ce o viitură violentă s-a produs duminică în valea Rishiganga din statul Uttarakhand, distrugând tot ceea ce i-a stat în cale.


Citește și : Polonia cere din nou Germaniei despăgubiri de război

Fenomenul a fost atribuit iniţial ruperii unui gheţar din Himalaya, însă sunt luate în considerare şi alte ipoteze, inclusiv formarea unui lac glaciar – din cauza topirii unui gheţar – ale cărui maluri au cedat. Topirea rapidă a gheţarilor observată în regiune din cauza încălzirii globale este din ce în ce mai îngrijorătoare.

Joi, geologii au avertizat că un nou lac s-a format lângă râul Rishiganga, unde s-a produs dezastrul duminică şi ale cărui maluri ar putea ceda sub presiunea apei.

Prezenţa lacului a fost confirmată de imagini satelitare şi prin observarea sitului din elicopter, a declarat pentru AFP un ofiţer de poliţie local, Ashok Kumar.

El a indicat că echipele au plecat pentru a examina zona, precizând că ascensiunea lor pe jos va dura cel puţin şaisprezece ore înainte de a ajunge în locul vizat, la aproximativ 4.270 de metri deasupra nivelului mării.

“În ultimele zile, debitul Rishiganga s-a diminuat, dar de ieri (joi) a crescut din ce în ce mai mult”, a spus ofiţerul afirmând că “acest lucru înseamnă că acest lac are o breşă. Ar fi fost periculos ca apa să se acumuleze acolo şi să nu existe debit”.

Citește și : Ungaria, prima țară din UE care începe vaccinarea cu Sputnik V

Salvatorii au continuat vineri să caute persoanele date dispărute, printre acestea numărându-se aproximativ treizeci de persoane rămase captive de duminică într-un tunel, însă şansa de a găsi supravieţuitori este din ce în ce mai mică.

“Încercăm să intrăm în cel mai mic tunel care este la 12 metri dedesubt”, cel în care sunt prinse persoanele, a adăugat Kumar adăugând că “dacă ei au scăpat de noroi şi de apă, ar putea fi în siguranţă într-un colţ”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.