X

Un lac recent format în Himalaya ar putea provoca o nouă viitură în nordul Indiei

Un lac recent format în Himalaya a stârnit teama cu privire la producerea unei alte viituri în nordul Indiei, la mai puţin de o săptămână după catastrofa de la Tapovan, au anunţat vineri autorităţile care au trimis o echipă de specialişti pentru a examina zona, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Treizeci şi şase de persoane au murit şi 168 sunt încă date dispărute după ce o viitură violentă s-a produs duminică în valea Rishiganga din statul Uttarakhand, distrugând tot ceea ce i-a stat în cale.

Citește și : Polonia cere din nou Germaniei despăgubiri de război

Fenomenul a fost atribuit iniţial ruperii unui gheţar din Himalaya, însă sunt luate în considerare şi alte ipoteze, inclusiv formarea unui lac glaciar – din cauza topirii unui gheţar – ale cărui maluri au cedat. Topirea rapidă a gheţarilor observată în regiune din cauza încălzirii globale este din ce în ce mai îngrijorătoare.

Joi, geologii au avertizat că un nou lac s-a format lângă râul Rishiganga, unde s-a produs dezastrul duminică şi ale cărui maluri ar putea ceda sub presiunea apei.

Prezenţa lacului a fost confirmată de imagini satelitare şi prin observarea sitului din elicopter, a declarat pentru AFP un ofiţer de poliţie local, Ashok Kumar.

El a indicat că echipele au plecat pentru a examina zona, precizând că ascensiunea lor pe jos va dura cel puţin şaisprezece ore înainte de a ajunge în locul vizat, la aproximativ 4.270 de metri deasupra nivelului mării.

“În ultimele zile, debitul Rishiganga s-a diminuat, dar de ieri (joi) a crescut din ce în ce mai mult”, a spus ofiţerul afirmând că “acest lucru înseamnă că acest lac are o breşă. Ar fi fost periculos ca apa să se acumuleze acolo şi să nu existe debit”.

Citește și : Ungaria, prima țară din UE care începe vaccinarea cu Sputnik V

Salvatorii au continuat vineri să caute persoanele date dispărute, printre acestea numărându-se aproximativ treizeci de persoane rămase captive de duminică într-un tunel, însă şansa de a găsi supravieţuitori este din ce în ce mai mică.

“Încercăm să intrăm în cel mai mic tunel care este la 12 metri dedesubt”, cel în care sunt prinse persoanele, a adăugat Kumar adăugând că “dacă ei au scăpat de noroi şi de apă, ar putea fi în siguranţă într-un colţ”.

Tags: Ashok KumarHimalayaTapovanUttarakhand
Categorii: Diaspora