Un lider regional islamist, ucis de talibani la Kabul

Publicat:

Un lider de rang înalt al aripii regionale a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Qari Fateh, acuzat de orchestrate mai multor atacuri recente la Kabul, a fost ucis în weekend în capitala afgană de către talibani, a anunţat un oficial guvernamental, relatează AFP, scrie news.ro .

Qari Fateh, ”şeful Informaţiilor şi Operaţiunilor” grupării Statul Islamic din Khorasan (SI-K), aripa regională a SI, a fost ucis duminică de către forţele de securitate, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al regimului taliban, Zabihullah Mujahid.


El era direct responsabil de recentele operaţiuni desfăşurate la Kabul, împotriva unor misiuni diplomatice, moschei şi alte ţinte”, a precizat el.

Citește și : Peskov vorbeşte despre o nouă candidatură a lui Putin

Qari Fateh, a cărui naţionalitate nu este stabilită în mod clar, a fost ucis împreună cu alt membru SI-K, în cartierul Khair Khana, la Kabul, a precizat aceeaşi sursă.

Oficiali talibani au publicat pe Twitter imagini în care apar două cadavre care zac între dărâmături.

Consiliul de Securitate al ONU confirma, într-un raport publicat în iulie 2022, rolul lui Qari Fateh drept unul dintre principalii lideri ai SI-K, însărcinat cu operaţiuni militare într-o zonă care include India, Iranul şi Asia Centrală.

SI-K – care şi-a multiplicat atacurile vizând străini, minorităţi religioase şi instituţii guvernamentale – s-a dovedit cea mai mare provocare în domeniul securităţii a regimului taliban, de la instalarea acestuia la putere, în august 2021.

Cele două grupări împărtăşesc o ideologie islamistă sunnită austeră, însă SI-K luptă pentru a instaura un ”califat” mondial, în timp ce talibanii vor să conducă un Afganistan independent.

SI-K a revendicat un atac, la 12 decembrie, vizînd un hotel din Kabul foarte frecventat de oameni de afaceri chinezi, în care au fost răniţi cinci cetăţeni chinezi.

Tot în decembrie, gruparea a atacat Ambasada Pakistanului la Kabul.

Citește și : Rusia nu va relua discuţiile nucleare START până când Washingtonul nu va asculta Moscova

În ianuarie, un atentat sinucigaş, în apropiere de sediul Ministerului de Externe de la Kabul, revendicat de SI-K, s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi 53 de rănili.

Doi membri ai personalului Ambasadei Rusiei au fost ucişi într-un atentat sonucigaş al SI în septembrie.

În ultimele luni, forţe talibane au efectuat raiduri în mai multe ascunzători ale unor activişti SI-K la Kabul şi au ucis şi prins un mare număr de combatanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.