X

Un lider SPD recunoaşte că partidul său a făcut greşeli în politica faţă de Rusia

Un copreşedinte al Partidului Social Democrat (SPD) aflat la guvernare în Germania, Lars Klingbeil, a declarat marţi seară că formaţiunea sa a făcut greşeli în politica faţă de Rusia de la sfârşitul Războiului Rece, relatează DPA, potrivit agerpres.

“În căutarea noastră de similarităţi, deseori nu am văzut ce ne-a separat. A fost o greşeală”, a spus el la un eveniment al partidului.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi – Black News

De la sfârşitul Războiului Rece, SPD a crezut că relaţiile cu Rusia pur şi simplu vor deveni tot mai bune, a explicat liderul social democrat.

“Asta a creat puncte moarte în relaţiile noastre cu Rusia, iar acest lucru a dus la greşeli în abordarea faţă de Rusia”, a declarat el.

Klingbeil a pledat pentru o schimbare fundamentală în atitudinea faţă de Rusia. Ideea că securitatea şi stabilitatea în Europa nu pot exista decât alături şi nu împotriva Rusiei nu mai este validă, a explicat el.

“Astăzi este vorba de organizarea securităţii împotriva Rusiei. Rusia a părăsit sistemul comunităţii comune şi sistemul comun de valori. Securitatea noastră trebuie să funcţioneze fără Rusia”, a afirmat co-preşedintele SPD.

În discursul său, Klingbeil a menţionat patru erori de judecată pe care le-a făcut SPD în perioada de după încheierea Războiului Rece.

În primul rând, partidul a crezut că ambele ţări sunt legate prin istorie, dar nu a reuşit să recunoască faptul că preşedintele rus Vladimir Putin vede lucrurile diferit şi se foloseşte de istorie pentru a-şi consolida puterea autocrată în interior şi foloseşte o politică de forţă în exterior.

Apoi, paradigma schimbării prin apropiere s-a dovedit nefuncţională, potrivit lui Klingbeil.

În al treilea rând, politica energetică a Germaniei a făcut-o dependentă de Rusia, a mai spus liderul social democrat.

Citeşte şi: Peste 100.000 de francezi cer în stradă salarii mai mari – Black News

A patra greşeală a fost că nu s-a ţinut cont suficient de interesele partenerilor din Europa Centrală şi de Est, ceea ce a dus la o pierdere majoră a încrederii, a subliniat el.

Klingbeil a atras atenţia că este important să se recunoască aceste greşeli şi să se tragă concluziile corecte pentru viitor.

Tags: germaniaLars KlingbeilPartidul Social-Democrat din Germania (SPD)rusiaVladimir Putin
Categorii: DiasporaPoliticăȘtirile zilei