X

Un manual UNESCO învaţă presa cum să informeze despre violenţa de gen

UNESCO a prezentat vineri primul său manual pentru a orienta presa cum să informeze despre violenţa comisă împotriva femeilor şi fetelor, în care cere să fie tratate astfel de cazuri ca o problematică socială şi o chestiune de drepturi ale omului, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Potrivit ghidului, denumit ”Să informăm despre violenţa împotriva femeilor şi fetelor”, în lume circa o treime dintre femei au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale din partea partenerului, 38% din asasinatele cu victime femei au fost comise de actualul sau fostul lor partener, iar cel puţin 200 de milioane de femei din 30 de ţări au suferit o mutilare genitală.

Citește și : Berlusconi, de la congres la spital. Fostul premier italian a suferit o căzătură

Acest manual face referire, printre altele, la cazuri de abuzuri sexuale, trafic de migranţi, căsătorii forţate, hărţuire pe internet sau la aşa-numitele ”crime de onoare”.

Textul, accesibil pe website-ul UNESCO, recomandă presei să înceteze abordarea acestor fapte din perspectiva unor cazuri de natură personală şi să le evidenţieze în contextul unei problematici care-i afectează pe toţi.

Ghidul conţine şi un glosar cu terminologia considerată adecvată. Se sugerează, de pildă, ca în locul expresiei ”relaţie sexuală neconsimţită” să fie folosit termenul de ”viol”, care este mai puternic. Manualul recomandă de asemenea ca agresorul să se regăsească în subiectul frazei, astfel încât în locul propoziţiei ”O femeie a fost violată” să avem ”Un bărbat a violat o femeie”.

Citește și : Captură record de droguri în Rusia. Peste două tone de stupefiante, descoperite într-un laborator clandestin

”Jurnalismul are forţa de a putea transforma societatea prin reprezentări mediatice, să influenţeze şi facă publicul să conştientizeze”, explică într-o declaraţie acordată agenţiei EFE argentiniano-portugheza Mirta Lourenco, editor al manualului. Acesta este disponibil deocamdată în engleză şi franceză, iar începând de anul viitor va fi de asemenea în arabă şi spaniolă.

Tags: femeiUNESCOvictimeviolviolenta
Categorii: Știrile zilei