Un manuscris rar, care a deschis calea pentru reinstaurarea monarhiei britanice, scos la licitaţie la Londra

Publicat:

Un manuscris rar din secolul al XVII-lea, care a jucat un rol esenţial în reinstaurarea monarhiei britanice sub regele Charles al II-lea la un deceniu după executarea tatălui său, va fi scos la licitaţie luna viitoare, cu câteva zile înaintea ceremoniei oficiale de încoronare a actualului suveran al ţării, Charles al III-lea, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Declaraţia de la Breda a fost emisă de Charles al II-lea din Ţările de Jos în 1660, prin care acesta oferea reconciliere şi o graţiere generală pentru crimele comise în timpul Războiului Civil Englez, în urma căruia Charles I a fost înlăturat şi ulterior executat, iar Marea Britanie a devenit pentru scurt timp republică, sub conducerea lui Oliver Cromwell.


Citeşte şi: Conceptul de suveranitate economică și industrială a Europei câștigă treptat teren – Black News

Unul dintre cele două exemplare ale documentului care au supravieţuit până în zilele noastre urmează să fie scos la vânzare în luna mai la sediul casei de licitaţii Sotheby’s din Londra, cu câteva zile înainte ca actualul monarh, regele Charles al III-lea, să fie încoronat la Westminster Abbey din capitala Marii Britanii.

“Pe lângă ‘Magna Carta’, ‘Bill of Rights’ (Declaraţia drepturilor) şi ‘Act of Settlement’, acesta este unul dintre rarele documente regale transformatoare, care au schimbat pentru totdeauna puterea regală şi, prin urmare, este cel mai important document de acest gen ce apare vreodată la o vânzare publică”, a declarat Gabriel Heaton, specialist în manuscrise în cadrul casei Sotheby’s.

“Prin această declaraţie, în 1660, monarhia a fost reinstaurată şi au fost conveniţi termenii după care ea avea să se guverneze, care se aplică şi astăzi, 350 de ani mai târziu, când Charles al III-lea se pregăteşte să pe tron”, a adăugat Gabriel Heaton.

Citeşte şi: Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu începând de anul viitor – Black News

Potrivit casei Sotheby’s, au existat cinci copii ale declaraţiei, iar cealaltă copie ce a supravieţuit până în zilele noastre este păstrată în arhivele parlamentare.

Copia scoasă la licitaţie, cu un preţ estimat între 400.000 şi 600.000 de lire sterline (500.000 şi 750.000 de dolari americani), a fost trimisă către marina britanică şi a fost citită în faţa flotei de celebrul autor de jurnale Samuel Pepys, în rolul său de secretar al generalului Edward Montagu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.