Un mega-FOCAR de incendii ameninţă metropola Sydney – VIDEO

Publicat:

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur “mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare, informează AFP, potrivit agerpres.

Un responsabil de rang înalt al pompierilor din statul australian New South Wales, Rob Rogers, a declarat că “probabil mai mult de opt incendii” s-au reunit într-un singur focar gigantic care arde pe 300.000 de hectare, într-o zonă cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri.


Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Incendiul devastează o regiune aflată la o oră de mers cu automobilul de Sydney, care resimţea acut, vineri, efectele fumului toxic.

Rob Rogers a vorbit şi despre o formă de neputinţă a pompierilor locali în faţa amplorii neobişnuite a acestui incendiu. Pompierii nu au putut să facă altceva decât să organizeze evacuarea rezidenţilor, să încerce să protejeze locuinţele şi să spere o încheiere rapidă a secetei şi o oprire a vânturilor care contribuie la propagarea flăcărilor.

“Nu putem să oprim aceste incendii. Ele vor continua până când condiţiile meteo se vor schimba şi abia atunci vom face tot ce putem pentru a încerca să le izolăm”, a declarat el pentru postul public de televiziune ABC.

“Cel mai bun lucru de făcut este să încercăm să protejăm locuinţele şi oamenii”, a adăugat pompierul australian.

“Plecaţi imediat!”

De aproximativ trei luni, incendiile au devastat diverse zone din estul Australiei. Astfel de fenomene se produc frecvent odată cu apropierea verii australe, însă ele au apărut mai devreme în acest an şi sunt deosebit de virulente.

Oamenii de ştiinţă estimează că încălzirea climei contribuie la crearea unor condiţii favorabile pentru declanşarea incendiilor.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

Înregistrări video spectaculoase realizate de pompierii locali circulau vineri, prezentând avansarea rapidă a unui veritabil zid de flăcări în faţa lor în noaptea de joi spre vineri în Orangeville, o localitate aflată la mai puţin de 100 kilometri vest de Sydney.

“Înregistrarea video a fost difuzată pentru a vă arăta motivul pentru care trebuie să ascultaţi avertismentele pompierilor”, se afirmă într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a cazărmii de pompieri din Ingleburn.

“Dacă reşedinţa voastră nu a fost pregătită pentru sezonul incendiilor de pădure şi dacă nu sunteţi siguri că o puteţi apăra, atunci plecaţi imediat!”, au avertizat pompierii australieni.

În Walkabout Wildlife Park, un parc animalier aflat în apropiere de Sydney, 300 de exemplare au trebuit să fie evacuate, inclusiv şopârle, câini dingo, păuni şi marsupiale.

Coordonatorul pompierilor din zonele rurale din New South Wales, Shane Fitzsimmons, a anunţat că mai multe echipaje de pompieri americani şi canadieni le-au venit în ajutor.

Aceşti experţi trebuie să coordoneze mai ales folosirea bombardierelor care aruncă din aer cantităţi mari de apă şi care transportă echipamente grele, folosite pentru a crea culoare între focare.

Peste 600 de case au fost distruse şi şase persoane au murit. Bilanţul este mai puţin ridicat în comparaţie cu anul cu cele mai multe victime, 2009, când aproape 200 de oameni au decedat din cauza incendiilor.

Însă amploarea zonelor devastate în 2019 este fără precedent.

Se estimează că 2 milioane de hectare au fost distruse de flăcări, un teritoriu echivalent cu jumătate din suprafaţa Elveţiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ping-pong de acuzații între oamenii legii și Irina Vlah. Candidata nu a putut să se lanseze în cursa prezidențială la Ocnița

Ping-pong de acuzații între oamenii legii și Irina Vlah. Candidata nu a putut să se lanseze în cursa prezidențială la Ocnița Ping-pong de acuzații între...

Zelenski comemorează 83 de ani de la masacrul de la Babi Iar, o râpă lângă Kiev, unde naziştii au executat peste 30.000 de evrei...

Zelenski comemorează 83 de ani de la masacrul de la Babi Iar, o râpă lângă Kiev, unde naziştii au executat peste 30.000 de evrei...

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

Coreea de Nord afirmă că ajutorul militar american pentru Ucraina este o ‘greşeală incredibilă’

Coreea de Nord afirmă că ajutorul militar american pentru Ucraina este o 'greşeală incredibilă' Coreea de Nord, care a fost acuzată de furnizarea ilegală de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.