X

Un membru KKK a fost executat în SUA după asasinarea unui afro-american – VIDEO

Statul american Texas l-a executat miercuri pe un deţinut alb care asasinase în 1998 un bărbat de culoare, într-unul din cele mai cunoscute cazuri de crimă motivată de ură din istoria recentă a SUA, transmit dpa, Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

John King, în vârstă de 44 de ani, condamnat la moarte în 1999, a primit miercuri o injecţie letală cu pentobarbital, în urma căreia i-a fost pronunţat decesul la ora locală 19:07 (joi, 00:05 GMT), la închisoarea din Huntsville, a relatat cotidianul local Texas Tribune.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

King şi complicii săi Lawrence Brewer şi Shawn Berry au fost condamnaţi pentru răpirea şi uciderea lui James Byrd Jr., un excursionist afro-american de 49 de ani, în Jasper, Texas, în iunie 1998.

Potrivit rechizitoriului, cei trei l-au târât pe Byrd cu camioneta lor pe o distanţă de 5 km, după care i-au aruncat cadavrul în faţa unei biserici afro-americane. Printre dovezile găsite de poliţie la faţa locului s-a aflat şi o brichetă inscripţionată cu iniţialele ‘KKK’.

Brewer a fost executat în 2011 pentru această crimă, iar Berry execută o condamnare la detenţie pe viaţă.

King, care era acoperit cu tatuaje rasiste, inclusiv o svastică şi un desen cu linşarea unui bărbat de culoare, era membru al unui grup de adepţi ai supremaţiei albe şi a vorbit despre declanşarea unui război rasial în timp ce se afla în detenţie pentru o altă condamnare.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

Asasinatul, considerat una din cele mai grave crime motivate de ură din istoria recentă a Americii, a determinat statul Texas să adopte în 2001 aşa-numitul ‘James Byrd Jr Hate Crimes Act’, care înăspreşte pedepsele pentru crimele având ca motiv ‘rasa, culoarea, religia sau naţionalitatea, reale sau percepute, ale oricărei persoane’.

În 2009, Congresul de la Washington a înscris în legislaţia federală ‘Matthew Shepard and James Byrd Jr Hate Crimes Prevention Act’, după numele lui Byrd şi cel al unui student gay din Wyoming, bătut şi lăsat să moară legat de un gard.

Tags: HuntsvilleJames Byrd Jr Hate Crimes ActJames Byrd Jr.JasperJohn KingLawrence BrewerMatthew Shepard and James Byrd Jr Hate Crimes Prevention ActpentobarbitalrasismShawn BerrySUAsuprematia albilortexas
Categorii: Știrile zilei