X

Un meteorit rar care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de 4,5 miliarde de ani şi un miros neplăcut

Un meteorit rar care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de 4,5 miliarde de ani şi un miros neplăcut

Meteoritul care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani şi aparţine clasei rare a aubriţilor, au anunţat oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în această săptămână în revista Meteoritics & Planetary Science, informează DPA.

Micul asteroid 2024 BX1 a început să ardă la intrarea în atmosfera terestră pe 21 ianuarie în apropiere de Berlin, într-un spectacol celest impresionant. Fragmente din el au căzut pe sol în regiunea Havelland din landul Brandenburg, care înconjoară capitala germană, iar multe dintre ele au fost adunate apoi de oameni de ştiinţă şi colecţionari, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Aproximativ 202 fragmente cântărind în total 1,8 kilograme au fost găsite pe câmpuri din apropierea satelor Ribbeck, Berge şi Lietzow din landul Brandenburg, împrăştiate pe o suprafaţă cu dimensiunile de 1,5 kilometri pe 10 kilometri.

Oamenii de ştiinţă au acordat acestui meteorit numele de “Ribbeck”, după satul în care au fost găsite cele mai multe fragmente.

Un studiu realizat de cercetători de la Institutul de Planetologie din cadrul Universităţii Munster şi care a fost publicat miercuri a descoperit că “Ribbeck” aparţine clasei extrem de rare a aubriţilor, care sunt meteoriţi bogaţi în magneziu şi siliciu.

Cercetătorii au descoperit totodată că “Ribbeck” are un statut special în cadrul acestei clase rare, deoarece el conţine o proporţie excepţional de mare de feldspaţi, un mineral ce face parte din grupului silicaţilor.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Cercetătorii presupun că obiectul cosmic din care s-a desprins “Ribbeck” are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani şi provine din Centura de asteroizi dintre planetele Marte şi Jupiter.

Oamenii de ştiinţă au explicat şi motivul pentru care fragmentele din acest meteorit miroseau intens a hidrogen sulfurat, un miros asemănător cu cel al ouălor stricate: reacţiile chimice dintre fazele minerale şi umezeală, care rezultă din zăpadă şi dezgheţ, provoacă acel miros şi au schimbat mineralogia rocii.

Tags: berlingermaniameteorit
Diverse