X

Un ministru indian este acuzat de hărţuire sexuală

Un membru al guvernului indian condus de Narendra Modi se afla marţi în centrul unor acuzaţii de hărţuire sexuală, publicate de femei pe reţele sociale în cadrul mişcării #MeToo, informează AFP, potrivit Agerpres.

Veteran al jurnalismului, astăzi de ministru în cadrul Ministerului indian de Externe, M.J.Akbar este acuzat că a făcut avansuri sexuale nepotrivite unor tinere jurnaliste ce debutau în această profesie, potrivit mai multor mărturii postate pe Twitter.

Citește și : Mişcarea 5 Stele (M5S) nu va face nicio alianţă cu formaţiunile de extremă dreapta din Parlamentul European

La un an după apariţia sa în restul lumii, campania feministă #MeToo a avut până acum un ecou slab în India. Situaţia s-a schimbat însă în ultimele zile. Realizatori, umorişti, jurnalişti, mai multe personalităţi din industria spectacolului şi din mass-media s-au pomenit acuzate public de comportamente nepotrivite faţă de femei în această societate patriarhală.

Prima femeie care s-a exprimat public împotriva lui M.J.Akbar este jurnalista Priya Ramani, care a dezvăluit într-o postare pe Twitter devenită virală cum acesta a chemat-o pentru un interviu de angajare într-o cameră a unui hotel de lux din Mumbay, pe vremea când ea avea 23, iar el 43 de ani. “S-a dovedit că vânaţi ca un animal de pradă într-un mod tot atât de abil pe cât scrieţi”, a acuzat jurnalista.

Alte femei jurnaliste au relatat pe Twitter experienţe similare la care au fost supuse de cel ce, înainte de a ajunge în politică, a deţinut funcţii de conducere la publicaţii prestigioase precum The Telegraph, Asian Age şi The Sunday Guardian.

Contactat de AFP, Ministerul indian al Afacerilor Externe nu a oferit imediat un răspuns. Şefa diplomaţiei indiene Sushma Swaraj a ignorat întrebarea jurnalistului care dorea să ştie dacă va fi declanşată o anchetă în baza acestor acuzaţii.

Citește și : Pe înţelesul tuturor: De ce este importantă limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius?

Luni seara, o scenaristă şi producătoare a susţinut de asemenea, pe Facebook, că a fost violată de un popular actor de la Bollywood în urmă cu 19 ani. Chiar dacă ea nu-i dă numele, mass-media indiene au făcut repede legătura cu actorul Alok Nath, datorită unor indicii lăsate în postare.

Luni, redactorul-şef al departamentului de politică al marelui cotidian Hindustan Times şi-a dat demisia ca urmare a unor acuzaţii de hărţuire sexuală difuzate pe Twitter.

Tags: #metoohartuire sexualaNarendra Moditwitter
Categorii: Știrile zilei