X

Un ministru japonez intră în concediu de paternitate

Ministrul japonez al Mediului, Shinjiro Koizumi, care a declarat că intenţionează să-şi ia concediu de paternitate, o măsură la care apelează un număr restrâns de bărbaţi din această ţară, a anunţat vineri naşterea primului său copil, un băiat, informează Reuters, potrivit agerpres.

Fiul carismaticului fost premier nipon Junichiro Koizumi, Shinjiro, considerat la rândul său un potenţial lider politic al Japoniei, a afirmat miercuri că plănuieşte să-şi ia un concediu de două săptămâni într-un interval de trei luni, încercând astfel să devină un model de urmat pentru taţii japonezi din câmpul muncii.

Citeşte şi: Premierul Ucrainei şi-a anunţat DEMISIA

Anunţul ministrului a fost criticat de unii membri ai legislativului, care au susţinut că acesta ar trebui să se concentreze cu prioritate asupra îndatoririlor sale publice.

Shinjiro Koizumi a ţinut primele pagini ale ziarelor în vara anului 2019 după ce a anunţat că s-a căsătorit cu Christel Takigawa, o prezentatoare de televiziune, şi că vor avea împreună un copil. La scurtă vreme după aceea, Shinjiro Koizumi a fost numit ministru al Mediului.

Politicianul nipon le-a declarat reporterilor, vineri, că venea direct de la maternitate şi că a fost alături de soţia sa în timpul naşterii.

“Ca tată, sunt foarte fericit că naşterea a decurs bine, iar băieţelul este sănătos”, a declarat Koizumi, afişând o expresie obosită, dar în acelaşi timp fericită, cu prilejul unei conferinţe de presă. “Amândoi se simt foarte bine, este cel mai important lucru”.

Citeşte şi: Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în sudul Mexicului

Premierul nipon Shinzo Abe a încercat să convingă un număr mai mare de bărbaţi să apeleze la concediul paternal, îndemnând companiile să ofere un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea familială, ca parte din programul său ”Womenomics”, destinat susţinerii angajării femeilor.

Deşi politicile japoneze referitoare la concediul parental sunt printre cele mai generoase din lume, oferind femeilor şi bărbaţilor un concediul parţial plătit pe o perioadă de până la un an sau chiar mai mare acolo unde nu există posibilitatea accesării serviciilor publice pentru îngrijirea copilului, doar 6% dintre taţii niponi apelează la această opţiune, cei mai mulţi pentru mai puţin de o săptămână, potrivit unor date guvernamentale.

Tags: Christel Takigawaconcediu de paternitateJaponiaJunichiro KoizumiministruShinjiro KoizumiShinzo AbeWomenomics
Categorii: Știrile zilei