X

Un mort, pagube materiale semnificative şi întreruperi de electricitate în urma cutremurului din Puerto Rico

Un seism cu magnitudinea 6,4, urmat de replici puternice, s-a produs marţi dimineaţa în Puerto Rico, provocând moartea a cel puţin unei persoane, întreruperi de electricitate şi pagube materiale semnificative, au anunţat autorităţile şi mass-media locale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Un bărbat de 73 de ani a murit după ce un zid s-a prăbuşit peste el, a informat ziarul El Nuevo Dia.

Citește și : Irakul cere Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacul american

Cutremurul s-a produs la ora locală 04:24 (08:24 GMT), iar epicentrul său a fost stabilit la o adâncime de circa 10 kilometri şi la o distanţă de 5 kilometri sud de localitatea Tallaboa, în apropiere de oraşul Ponce, situat pe coasta sudică a Puerto Rico, conform Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS). Seismul a declanşat un tsunami de mici dimensiuni.

Internauţii au descris cutremurul drept “super puternic” şi au afirmat că a durat circa 30 de secunde. Seismul a fost urmat de mai multe replici puternice, între care un cutremur cu magnitudinea de 5,8.

În oraşul Guanica, mai multe clădiri s-au prăbuşit. La est, în Maunabo, o înregistrare video postată pe reţelele sociale arăta persoane care îşi părăseau locuinţele pentru a merge în zone mai înalte după avertismentul de tsunami.

Guvernatorul teritoriului, Wanda Vazquez, a activat măsuri de securitate pe insulă şi a decis ca toate instituţiile publice, cu excepţia serviciilor de urgenţă, să rămână închise marţi, în timp ce planuri de urgenţă au fost implementate.

Insula americană a fost zguduită de mai multe cutremure în ultimele zile. Luni, un seism cu magnitudinea 5,8 a distrus mai multe locuinţe pe coasta de sud a insulei.

Autoritatea pentru Energie Electrică din Puerto Rico (PREPA) a întrerupt distribuţia energiei electrice din motive de siguranţă şi a anunţat pe Twitter că furnizarea va fi reluată imediat ce acest lucru va fi posibil.

Citește și : Carrie Lam promite să coopereze cu Beijingul pentru repunerea Hong Kong-ului ‘pe calea corectă’

Vazquez, care a preluat funcţia de guvernator în august după ce Ricardo Rossello a demisionat în urma protestelor de stradă masive, a făcut un apel pe Twitter către locuitori să-şi păstreze calmul.

“Vrem ca toată lumea să fie în siguranţă. Acesta este motivul pentru care activitatea în sectorul public a fost suspendată astăzi, pentru a putea să fiţi alături de familie, punând în aplicare planurile de urgenţă”, a scris Vazquez pe Twitter.

Tags: electricitatepagube materialePuerto RicoseismTallaboaUSGS
Categorii: Știrile zilei