X

Un mort şi mii evacuaţi după alunecările catastrofale de teren din Canada (VIDEO)

Cel puţin o persoană a murit şi mai multe mii au fost evacuate în urma ploilor torenţiale, a alunecările de teren şi inundaţiilor care au afectat în ultimele zile provincia Columbia Britanică din vestul Canadei, au informat marţi autorităţile locale, potrivit AFP şi agerpres.

“Corpul unei femei a fost descoperit după o alunecare de teren produsă luni dimineaţă pe autostrada 99, în apropiere de Lillooet (250 km nord de Vancouver), iar căutările continuă şi azi”, a anunţat poliţia federală canadiană (Royal Canadian Mounted Police) într-un comunicat.

Citeşte şi: Zece tendințe de urmărit în anul care vine – Black News

“Numărul total al persoanelor şi vehiculelor dispărute nu a fost confirmat”, au precizat autorităţile.

Luni, cei circa 7.000 de locuitori ai oraşului Merritt, situat la 300 km nord-est de Vancouver, au fost evacuaţi.

“Ne aşteptăm ca acest ordin de evacuare să rămână în vigoare pentru mai mult de o săptămână”, a declarat marţi municipalitatea într-un comunicat.

Inundaţiile au dus la întreruperea “tuturor serviciile feroviare către şi dinspre portul Vancouver”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Matti Polychronis.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea canadiană, deşi ploaia a încetat, numeroase drumuri au rămas închise şi mai multe oraşe erau în continuare inundate după ce Valea Fraser a înregistrat luni până la 250 mm de precipitaţii.

În unele zone au fost înregistrate în 24 de ore circa 95% din cantitatea lunară obişnuită de precipitaţii, potrivit lui Armel Castellan, meteorolog la Environnement Canada.

“Nu am nicio îndoială că aceste evenimente sunt legate de schimbările climatice; sunt fără precedent”, a declarat Mike Farnworth, ministrul siguranţei publice din această provincie, într-un briefing de presă, la câteva luni după ce numeroase incendii de pădure au devastat Columbia Britanică.

Citeşte şi: Iar ‘a vorbit gura fără el’! Biden trebuie să-şi clarifice declaraţiile ambigue referitoare la independenţa Taiwanului – Black News

Numeroase districte au fost, de asemenea, evacuate – printre cei nevoiţi să îşi părăsească casele numărându-se şi 1.100 de persoane din Abbotsford, un oraş de circa 150.000 de locuitori, aflat la câţiva zeci de kilometri de Vancouver, la graniţa dintre Canada şi SUA.

Consiliul municipal a explicat că inundaţiile au fost cauzate în principal de ieşirea din matcă a râului Nooksack, în Statele Unite.

“Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia din Columbia Britanică”, a declarat marţi premierul canadian Justin Trudeau. “Vom fi acolo cu toate resursele de care Columbia Britanică ar putea avea nevoie”, a adăugat el.

Tags: Abbotsfordalunecari de terencanadaColumbia BritanicăLillooetMerrittNooksackploi torentialepoliţia federală canadiană (Royal Canadian Mounted Police)Valea FraserVancouver
Categorii: Știrile zilei