X

Un muzeu din Berlin înapoiază Australiei rămăşiţe umane din colecţia sa

Muzeul de Etnologie din Berlin va returna Australiei, la cererea guvernului acestei ţări, rămăşiţele umane a trei persoane care au făcut parte din colecţia sa începând din 1880, a anunţat vineri Fundaţia Prusacă pentru Patrimoniul Cultural (SPK) într-un comunicat citat de EFE, potrivit agerpres.

Rămăşiţele umane care vor fi returnate sunt oseminte găsite într-un sicriu confecţionat din scoarţă care, conform documentaţiei muzeului, provine din Queensland şi corpurile mumificate a doi copii, care au ajuns în colecţia instituţiei culturale prin intermediul misionarului James Chalmers.

Citește și : Donald Trump se compară cu Winston Churchill

”Rămăşiţele umane ale acestor trei persoane provin din locuri de înmormântare. Presupunem că au fost colectate şi transferate la Berlin fără permisiunea descendenţilor lor şi de aceea vrem să le returnăm”, a declarat Hermann Parzinger, preşedintele SPK, care înglobează muzeele publice din Berlin.

Directorul Muzeului de Etnologie şi al Muzeului de Artă Asiatică din Berlin, Lars-Christian Koch, a declarat că regretă ”nedreptatea istorică ce a fost comisă”.

Citeşte şi: Aproape 10.000 de francezi s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

”Considerăm că este obligaţia noastră să contribuim prin acest prim pas la o reparaţie”, a spus el, adăugând că prin trimiterea înapoi a acestor rămăşiţe umane muzeul ”vrea să îşi îndeplinească responsabilitatea”.

Australia desfăşoară din 2011 un program de repatriere prin care susţine solicitările indigenilor australieni de revendicare din străinătate a rămăşiţelor umane ale strămoşilor lor.

Tags: australiaberlinFundaţia Prusacă pentru Patrimoniul Cultural (SPK)germaniaindigeniJames ChalmersLars-Christian KochMuzeul de EtnologieQueensland
Categorii: Externe