X

Un nepot al lui Fethullah Gulen a fost condamnat la ani grei de închisoare în Turcia

Un tribunal din Ankara a condamnat marţi la închisoare un nepot al lui Fethullah Gulen, cleric islamist acuzat de autorităţile turce de tentativa de lovitură de stat din 2016, în baza unor acuzaţii legate de terorism, informează dpa, potrivit agerpres.

Selman Gulen a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă, a informat agenţia oficială de presă Anadolu. Procurorul a cerut de la 7,5 la 15 ani.

Citeşte şi: Serbia şi Kosovo sunt faţă-n faţă la Consiliul de Securitate

Respingând acuzaţiile, Selman Gulen a declarat în faţa tribunalului că s-a întâlnit cu unchiul său doar o singură dată. El a acuzat instanţa că l-a condamnat doar pentru că este rudă cu Gulen şi a cerut să fie achitat.

Gulen, cândva un aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, trăieşte în exil autoimpus în Statele Unite.

Ankara îi acuză pe Gulen şi mişcarea sa de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 efectuată de o facţiune a armatei. De asemenea, Turcia consideră mişcarea lui Gulen o organizaţie teroristă şi a arestat mii de persoane pentru presupuse legături cu el.

Ministrul apărării Hulusi Akar a declarat luni parlamentului că 15.154 de membri din cadrul personalului forţelor armate au fost demişi după 15 iulie 2016 pentru legăturile lor cu “FETO”, referire la mişcarea lui Gulen. Potrivit Anadolu, dintre aceştia doar 326 şi-au recăpătat serviciul.

Citeşte şi: Noua Zeelandă face referendum pentru legalizarea canabisului

În noiembrie, Ministerul de Interne a anunţat că aproape 218.000 de persoane au fost reţinute pentru presupuse legături cu puciul eşuat.

Turcia a cerut de mult timp extrădarea lui Gulen, care locuieşte în Pennsylvania. Washingtonul a declarat până acum că Ankara nu a prezentat dovezi suficiente împotriva acestuia.

Gulen a negat orice rol în lovitura de stat eşuată, care a făcut peste 200 de morţi şi 2.000 de răniţi.

Tags: ankaraFethullah Guleninchisoarepuci esuatRecep Tayyip ErdoganSelman Gulenturcia
Categorii: Diaspora