X

Un nor de atomi ultrareci ajută la studierea Universului

Un nor de atomi ultrareci ajută la studierea Universului

Un nor de atomi ultrareci, creat în laborator, îi ajută pe oamenii de ştiinţă să studieze Universul, în special mecanismele care îl fac stabil, şi să verifice validitatea teoriilor actuale care explică această stabilitate, furnizând elemente care sunt utilizate totodată în domeniul biochimiei şi în calculul cuantic, informează ANSA.

Descris într-un articol publicat în revista Nature Physics, noul studiu este rezultatul unei cooperări între Institutul Naţional de Optică al Consiliului Naţional de Cercetare din Italia (CNR-INO), Facultatea de fizică a Universităţii din Trento, Institutul pentru Fizică Fundamentală şi Aplicaţii din Trento (TIFPA), centrul naţional al Institutului Naţional de Fizică Nucleară (INFN) şi Universitatea Newcastle din Regatul Unit, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

La Centrul Pitaevskii pentru condensat Bose-Einstein din Trento, cercetătorii au pregătit un nor de atomi de sodiu ultrareci într-o stare de agregare iniţială, simulând starea unui vid fals.

Pe măsură ce au variat parametrii experimentului, ei au putut să observe perioada de timp de care atomii aveau nevoie pentru a-şi schimba configuraţia şi să atingă starea unui vid real.

Următorul pas a fost acela de a verifica dacă comportamentul observat la nivelul atomilor a fost în concordanţă cu ceea ce este descris în teorii.

“Atomii ultrareci au dovedit încă o dată că sunt o platformă ideală pentru simularea cuantică, atât în cazul celor extrem de mici, cât şi al celor extrem de mari”, a explicat autorul principal al studiului, Alessandro Zanesini de la CNR-INO, care a colaborat la această cercetare cu Giacomo Lamporesi şi Alessio Recati de la acelaşi institut.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Potrivit unui alt autor al studiului, Gabriele Ferrari de la Universitatea Trento, rezultatele obţinute “deschid noi direcţii de cercetare experimentală asupra diferitelor aspecte ale formării bulei de vid real şi a comportamentului acesteia, cu implicaţii şi în domeniul biochimiei şi al calculului cuantic”.

Tags: atomi ultrareciINFNunivers
Diverse