X

Un nou atac aerian în provincia Idlib. Doi soldaţi turci au fost ucişi

Doi militari turci au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi joi în urma unui atac aerian în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, a anunţat Ankara, acuzând aviaţia regimului de la Damasc de acest bombardament, potrivit AFP şi Reuters, scrie agerpres.

‘Doi dintre fraţii noştri de arme au căzut ca martiri şi cinci au fost răniţi într-o lovitură aeriană în regiunea Idlib’, indică Ministerul turc al Apărării, adăugând că Ankara a ripostat la bombardamente printr-o serie de represalii.

Citește și : Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

Într-un comunicat, Ministerul turc al Apărării enumeră că au fost ucişi 50 de soldaţi sirieni şi au fost distruse cinci tancuri, două vehicule blindate pentru transportul de trupe, două camioane blindate şi un tun de artilerie, conform Reuters.

Deşi ministerul nu a precizat cine a efectuat această lovitură, directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a acuzat imediat regimul preşedintelui Bashar al-Assad de comiterea atacului. ‘Sângele martirilor noştri nu va rămâne fără răzbunare’, a spus el pe Twitter.

Acest eveniment riscă să acutizeze şi mai mult tensiunile în regiunea Idlib între forţele turce şi cele ale regimului de la Damasc, susţinute de Moscova.

De când 13 soldaţi turci au fost ucişi la începutul lunii februarie în bombardamentele de artilerie ale regimului sirian în această regiune, situaţia doar s-a înrăutăţit.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan somase miercuri forţele regimului sirian să se retragă pe anumite poziţii la Idlib până la sfârşitul lunii februarie, ameninţând că le va constrânge să o facă.

‘Acestea sunt ultimele noastre avertismente (…) Am putea veni într-o noapte fără avertisment. Pentru a o spune într-un mod mai explicit, o operaţiune la Idlib este iminentă’, a declarat şeful statului turc, care anterior ameninţase că Turcia va lovi forţele siriene ‘oriunde’ în Siria dacă va mai fi rănit vreun un alt soldat turc.

Situaţia de la Idlib generează, între altele, fricţiuni din ce în ce mai puternice între Ankara, care îi susţine pe rebeli, şi Moscova, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad.

În pofida intereselor divergente, Turcia şi Rusia cooperează de mai mulţi ani pentru a găsi o soluţie la conflictul din Siria care, din 2011, a făcut cel puţin 380.000 de morţi.

În ultimele zile însă cele două ţări au avut mai multe schimburi de declaraţii dure.

Turcia trebuie să înceteze să mai sprijine ‘grupările teroriste’ în regiunea Idlib, a declarat joi Ministerul rus al Apărării, adăugând că forţele aeriene au efectuat joi lovituri împotriva grupărilor armate susţinute de Ankara, potrivit AFP.

Denunţând lovituri venite dinspre poziţiile turce, în care patru soldaţi sirieni au fost răniţi, armata rusă lansează în comunicatul său un apel ‘la partea turcă să înceteze să mai sprijine grupările teroriste şi să nu le mai furnizeze arme’.

Potrivit comunicatului, ‘formaţiunile teroriste au efectuat numeroase atacuri masive’ împotriva poziţiilor siriene în regiunile Al-Nayrab şi Qaminas, la sud de Idlib.

Citește și : Liderii europeni îşi etalează divergenţele la sosirea la summitul bugetului UE

Comunicatul precizează de asemenea că bombardiere ruseşti Su-24 au lovit ‘formaţiuni teroriste’ şi au permis armatei siriene să respingă atacul, distrugând ‘un tanc, şase vehicule blindate şi cinci vehicule de teren puternic înarmate’.

Câteva minute mai târziu, armata turcă a anunţat că doi militari turci au fost ucişi şi cinci răniţi într-o lovitură aeriană în provincia Idlib, atribuind însă loviturile aeriene armatei siriene, notează France Presse.

Miercuri, Kremlinul acuzase deja Ankara că nu respectă încetarea focului în Siria şi nu face nimic pentru ‘neutralizarea’ teroriştilor în regiunea rebelă Idlib.

Regiunea face, teoretic, obiectul unui acord de ‘dezescaladare’ între Ankara şi Moscova, dar Turcia şi-a consolidat semnificativ prezenţa militară acolo. Regimul şi Rusia, la rândul lor, au înregistrat o serie de victorii asupra grupărilor rebele şi jihadiste în ultimele săptămâni.

Tags: ankarabashar al assadbombardamentdamascFahrettin Altunmilitarirepresalii
Categorii: Sinteze