Un nou atac cu rachete împotriva soldaţilor americani în Irak, al treilea în ultimele trei zile

Publicat:

Două rachete au fost trase marţi asupra unei baze unde staţionează trupe americane în Irak, a anunţat armata irakiană, acesta fiind al treilea atac de acest tip în ultimele trei zile, intervenit într-un moment în care o delegaţie guvernamentală americană se află la Bagdad, informează AFP, potrivit agerpres

Cele două rachete Katiuşa au lovit un spaţiu neocupat de la baza aeriană Ain al-Assad “fără a provoca pagube sau victime”, a precizat armata irakiană.


Citește și : Şeful OMS a lansat luni un apel către G7 să garanteze accesul echitabil la vaccinuri

Duminică şi luni salve de rachete au lovit baze unde staţionează americani, pe aeroportul din Bagdad şi în nordul capitalei.

Aceste atacuri nu au fost revendicate până acum, însă Washingtonul acuză în mod regulat grupările armate irakiene apropiate de Iran că vizează trupe şi diplomaţi ai săi.

De la instalarea la putere, la sfârşitul lui ianuarie, a preşedintelui american Joe Biden, în jur de 30 de atacuri, cu bombă sau cu rachetă, au vizat convoaie logistice irakiene ale coaliţiei, baze unde staţionează soldaţi americani sau reprezentanţe diplomatice americane.

Bagdadul este prins între cei doi aliaţi ai săi. De o parte, Iranul vecin, de care el depinde pentru importuri şi electricitate, şi care face presiuni, prin aliaţii săi armaţi, pentru retragerea soldaţilor străini veniţi în Irak în 2014 să lupte împotriva jihadiştilor. De altă parte, Washingtonul, care nu a ezitat să întreprindă raiduri anti-iraniene pe teritoriul irakian, în care a fost ucis şi generalul iranian Qassem Soleimani, şi care doreşte reducerea influenţei tot mai mari a Iranului în Irak.

Premierul irakian Mustafa al-Kazimi, mai pro-Washington decât predecesorul său, a evocat din nou marţi soarta celor 2.500 de soldaţi americani de pe teritoriul Irakului, împreună cu emisarul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk. Cei doi se cunosc bine: primul, şeful serviciilor de informaţii până de curând, şi al doilea, fost reprezentant al coaliţiei antijihadiste condusă de SUA în Irak şi Siria, au conlucrat multă vreme împotriva grupării Stat Islamic.

Citește și : Tedros Adhanom Ghebreyesus intenţionează să candideze pentru realegerea sa la șefia OMS

Astăzi, ei încearcă să stabilească un calendar al retragerii “forţelor combatante din Irak”, potrivit unui comunicat emis de biroul de presă al lui Kazimi.

Potrivit unor experţi, diplomaţi occidentali şi responsabili irakieni, acest calendar – destinat în special opiniei publice şiite pro-Iran – ar urma să se întindă pe mai mulţi ani, iar “combatanţii” să fie transformaţi în “formatori” şi să rămână în Irak sub această etichetă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Produse și dispozitive cosmetice pentru utilizare profesională depistate tăinuite printre bagaje personale

Produse și dispozitive cosmetice pentru utilizare profesională depistate tăinuite printre bagaje personale Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus...

OMS a aprobat prima testare pentru diagnosticarea „Variolei Maimuței”

OMS a aprobat prima testare pentru diagnosticarea „Variolei Maimuței” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a dat acordul pentru testarea-diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, sau...

Revolut îi cere companiei Meta să despăgubească victimele fraudelor

Revolut îi cere companiei Meta să despăgubească victimele fraudelor Banca britanică Revolut a cerut joi companiei Meta să despăgubească victimele fraudelor, în loc să-și partajeze...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.