X

Un nou eșec pentru Pedro Sanchez – Socialistul nu a obţinut majoritatea simplă pentru a fi reînvestit premier

Camera deputaţilor din Spania a refuzat joi să-i acorde sprijin lui Pedro Sanchez pentru a conduce un nou guvern, după ce politicianul a eşuat în încheierea unui acord de coaliţie cu Podemos, stânga radicală, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Votul apropie Spania de noi alegeri anticipate, care ar fi organizate pentru a patru oară în patru ani.

Citește și : Ministrul german al Apărării: Coaliţia împotriva jihadiștilor în Siria şi Irak este încă ‘esenţială’

Cu 124 de voturi pentru, cele ale partidului său şi ale unui deputat regionalist, 155 împotrivă şi 67 de abţineri, socialistul nu a obţinut majoritatea simplă care îi era suficientă pentru a fi reînvestit premier.

Venit la putere în urmă cu un an în urma unei moţiuni de cenzură, Pedro Sanchez devine primul candidat care nu reuşeşte de două ori să să fie votat şef al guvernului.

El a avut un eşec şi în 2016, când stânga radicală, Podemos, a refuzat să susţină acordul său cu liberalii de la Ciudadanos, ceea ce a provocat noi alegeri câştigate de dreapta.

După negocierile eşuate în vederea formării primului guvern de coaliţie din anii 1930, socialiştii şi Podemos s-au acuzat reciproc pentru eşec.

“Este pentru a doua oară când împiedicaţi Spania să aibă un guvern de stânga”, a declarat lidera grupului socialist din Cameră, Adriana Lastra, adresându-se aleşilor Podemos.

Învingător în alegerile din aprilie cu numai 123 de locuri din 350, şeful guvernului la final de mandat avea neapărat nevoie de o alianţă pentru a rămâne la putere, comentează AFP.

Citește și : Boris Johnson: Acordul de retragere din UE este ‘inacceptabil’ pentru Marea Britanie

Însă Podemos, cărora socialiştii i-au reproşat că nu a discutat decât despre portofolii ministeriale şi nu despre un program, s-a abţinut în cele din urmă, în condiţiile în care voturile sale erau indispensabile pentru învestirea lui Sanchez.

Pedro Sanchez, care continuă să se ocupe de afacerile curente, are acum termen până la 23 septembrie pentru a încerca din nou să obţină votul parlamentului, în lipsa căruia spaniolii vor reveni din nou la urne în noiembrie.

Vicepreşedinta consiliului de miniştri Carmen Calvo a reamintit totuşi că după votul de joi, Pedro Sanchez nu va mai fi candidat la formarea unui guvern. Practic, trebuie ca regele Spaniei să-i încredinţeze din nou această sarcină.

Tags: acordalegeri anticipatemotiuni de cenzuraPedro Sanchezpodemosspania
Categorii: Diaspora