Un nou ministru al economiei a fost numit în Mexic pentru a rezolvarea inflaţiei şi diferendelor cu SUA

Publicat:

Un nou ministru al economiei a fost numit vineri în Mexic, având printre priorităţile sale speranţa unei încetiniri durabile a inflaţiei şi consultări cu Statele Unite pentru a rezolva o controversă privind energia, notează AFP, potrivit agerpres.

Până în prezent şefă a administraţiei fiscale, Raquel Buenrostro a fost numită în locul Tatianei Clouthier care şi-a anunţat joi demisia, a făcut cunoscut preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.


Citește și :  Charles Michel: Liderii statelor Uniunii Europene au ‘ambiţia comună’ de a reduce tarifele la energie

Şeful statului a salutat “un funcţionar public exemplar” în fruntea Serviciului administraţiei fiscale (SAT).

Sub gestiune sa, marile companii stabilite în Mexic şi-au mărit contribuţiile (Walmart, IBM).

Numirea sa a fost anunţată în ziua în care Institutul naţional de statistică (Inegi) a raportat o inflaţie de 0,62% în septembrie, 8,7% pe un an, ca în august.

Inflaţia “a atins un plafon şi va începe să scadă”, a prezis preşedintele Lopez Obrador în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

Luni, preşedintele mexican a prezentat un nou acord cu companiile pentru a încerca să stopeze creşterea preţurilor.

Banca centrală a anunţat săptămâna trecută o nouă creştere a dobânzii de bază cu 0,75 puncte până la un nivel record de 9,25%, în faţa celei mai puternice inflaţii din ultimii 20 de ani.

Noul ministru al economiei va trebui mai ales să gestioneze consultările în curs între Mexic şi cei doi parteneri ai săi în Acordul de liber schimb nord-american.

Citește și : Scholz, la finalul summitului UE: Preţurile importurilor de gaze sunt prea mari, trebuie să le reducem

Statele Unite şi Canada sunt îngrijorate de consecinţele unei reforme a sectorului energetic care pretinde că întăreşte ponderea sectorului de stat în Mexic.

“Consultările constituie etapa de +non-contencios+ a mecanismului general de soluţionare a controverselor” în cadrul tratatului, a indicat guvernul mexican la 20 iulie. În absenţa unui acord, Statele Unite pot solicita instituirea unui mecanism de soluţionare a conflictelor – un +panel+ – prevăzut de tratat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.