X

Un nou pod între Coreea de Nord şi China, inaugurat luni pe neașteptate

Un nou pod între Coreea de Nord şi China a fost inaugurat luni fără un anunţ prealabil, gest care pare să indice o posibilă consolidare a cooperării economice între Beijing şi regimul de la Phenian, tot mai afectat de sancţiunile internaţionale, notează EFE, potrivit Agerpres.

Mai multe autobuze cu turişti chinezi au trecut luni în Coreea de Nord pentru a inaugura construcţia, după cum a informat o delegaţie a agenţiei sud-coreene de presă Yonhap prezentă în China.

Citește și : Pierre Moscovici este de părere că Marea Britanie nu va părăsi UE fără un acord pe 12 aprilie

Construirea podului, care leagă localitatea Ji’an (provincia Jilin, din nord-estul Chinei) de municipiul nord-coreean Manpo, peste râul Yalu (râul Amnok în coreeană), a fost convenită în 2012 şi finalizată în 2016.

Însă repetatele teste militare ale Phenianului din 2016 şi 2017 şi supărarea stârnită de acestea în capitala chineză au îngheţat, se pare, până acum, inaugurarea structurii.

Deschiderea bruscă a acesteia pentru traficul rutier (unicul viaduct transfrontalier din zonă era până acum pentru transportul feroviar şi avea un singur sens) ar putea însemna acum un colac de salvare pentru Coreea de Nord, a cărei economie şubredă preocupă Beijingul din cauza efectelor ce le-ar putea genera în ţara vecină un colaps al acesteia.

Coreea de Nord traversează momente dificile după ce recentul summit de la Hanoi dintre liderul nord-coreean şi preşedintele american s-a încheiat fără un acord asupra procesului de denuclearizare a regimului.

Phenianul avea speranţa că ambele părţi vor conveni o renunţare la un număr determinat de active nucleare în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile economice, care par să sufoce tot mai mult izolata ţară asiatică.

Citește și : Federica Mogherini face apel la încheierea unui armistițiu umanitar în Libia

Pe de altă parte, o sursă din Ji’an a indicat pentru Yonhap că a fost accelerată şi construirea unei autostrăzi între acest oraş de graniţă şi localitatea industrială Tonghua, situată de asemenea în provincia Jilin.

Astfel, centrul Ji’an-Manpo ar putea constitui un nou nucleu de cooperare economică transfrontalieră care s-ar adăuga celorlalte două mai importante: Dandong-Sinuiju şi oraşul chinez de frontieră Hunchun – zona economică specială nord-coreeană Rason.

Tags: BeijingChinaCoreea de NordHanoiPheniansummitturistiYalu
Categorii: Știrile zilei