X

Un nou refuz pentru Tauber la alegerile locale din Bălți

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiat recursul înaintat de Marina Tauber împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2, după ce a fost refuzată să participe la alegerile locale din Bălți.

Hotărârea Curții de Apel Chișinău vine după ce CECE Bălți a refuzat săptămâna trecută să o înregistreze pe Marina Tauber în calitate de candidat la funcția de primar.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Asta după ce Tauber s-a regăsit pe lista întocmită de Comisia Electorală Centrală a persoanelor care nu pot participa la alegerile generale locale din data de 5 noiembrie. În total pe listă sunt 102 persoane care sunt vizate de interdicție.

Noile modificări la Codul Electoral stabilesc criterii clare de admitere a candidaților în cursa electorală. Acestea se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu pot fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Nu pot participa la alegeri nici persoanele care sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni și nici persoanele care anterior au fost excluse dintr-un scrutin electoral ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente.

De menționat că, pe 4 octombrie, deputații au votat unele modificări la Codul electoral care pun în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

În acest context, amintim că Curtea Constituțională a suspendat acțiunea articolului 16 din Codul electoralpe 28 septembrie, fapt ce permite membrilor Partidului Șor să candideze la alegeri.

Interdicţia este valabilă trei ani de la data deciziei Curţii Constituţionale de declarare a partidului ca fiind neconstituţional.

Tags: alegeriBalţichisinauMarina Tauber
Categorii: PoliticăȘtirile zilei