Un nou scandal la Ministerul Culturii. Sergiu Prodan este acuzat de favoritism ‘împarte milioane’ ‘finei de cununie’

Publicat:

Un nou scandal la Ministerul Culturii. Sergiu Prodan este acuzat de favoritism ‘împarte milioane’ ‘finei de cununie’

 

Mai multe organizații culturale independente acuză Ministerul Culturii de „favoritism” și conflict de interese în momentul desemnării proiectelor finanțate cu 14 milioane de lei din bugetul de stat. Ministrul Sergiu Prodan a spus Europei Libere că observațiile lor sunt „subiective” și „stupide”, scrie moldova.europalibera.org


Pe 11 iunie, Ministerul Culturii a anunțat că va finanța anul acesta 84 de proiecte culturale elaborate de organizațiile necomerciale din țară. În total, ministerul va aloca peste 14 milioane de lei, aproape dublu față de anul precedent (7,4 milioane).

Pe 25 iunie, organizațiile din Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI) – care reprezintă sectorul cultural independent din R. Moldova – au publicat o notă de poziție în care au criticat Ministerul Culturii.

Potrivit semnatarilor, concursul de proiecte s-ar fi desfășurat „cu abateri grave de la regulament și nereguli de ordin procedural”. CSCI a semnalat mai multe posibile cazuri de conflict de interese și „favoritism”.

Directori de instituții de stat și fina de cununie

În particular, artiștii independenți au semnalat că printre asociațiile ale căror proiecte vor fi finanțate sunt și cele ale unor conducători de instituții din subordinea Ministerului Culturii, precum muzee sau teatre.

De exemplu, ministerul va acorda 235.000 de lei Comitetului național ICOM, asociație administrată de directoarea Muzeului de istorie a orașului Chișinău, și 210.000 de lei – Fundației culturale „J.S. Bach”, administrate de directoarea adjunctă a Sălii cu Orgă.

CSCI crede că acordarea finanțării unor astfel de proiecte „trezește bănuieli rezonabile de favoritism și conflict de interese”.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a spus Europei Libere că ministerul a respectat procedura legală privind conflictul de interese în momentul examinării proiectelor.

Potrivit lui Prodan, în situațiile în care au existat posibile conflicte de interese, respectivii membri ai juriului au semnalat acest fapt și s-au abținut de la jurizare. „Nu conflictul de interese este o problemă, ci nerespectarea legislației privind conflictul de interese”, a spus ministrul.

El a explicat că selectarea proiectelor culturale este „complicată” pentru că juriul poate include fie specialiști din domeniu care pot avea, deci, anumite conflicte de interese, fie persoane din afară, care n-au conflicte de interese, dar nici nu sunt calificate să evalueze un proiect cultural.

CSCI a mai atras atenția că printre câștigătorii anunțați de minister se numără și organizația condusă de Nata Albot – fina de cununie a lui Prodan – care va fi finanțată cu aproape 700.000 lei în perioada 2024-2026 pentru organizarea unor festivaluri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la...

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.