Un nou sistem de acordare a ajutorului qatarez în Fâşia Gaza, în coordonare cu ONU

Publicat:

Un nou sistem, în coordonare cu ONU, va permite transferarea unui important ajutor financiar qatarez în Fâşia Gaza, ajutor respins de către Hamas din cauza condiţiilor stabilite de către Israel, a anunţat vineri ambasadorul emiratului Qatar în enclava palestiniană, Mohammed al-Emadi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Al-Emadi a spus că ajutorul va trece de acum înainte pe la ONU şi va fi consacrat unor proiecte umanitare în teritoriul palestinian, condus de către mişcarea islamistă Hamas şi supus unei blocade israeliene.


Citește și : Germania: Sute de persoane au fost evacuate dintr-un tren din cauza unei ameninţări cu bombă

Detaliile rămân neclare, dar primele acorduri care se referă la 20 de milioane de dolari trebuie semnate luni cu ONU, a indicat ambasadorul qatarez într-o declaraţie de presă în oraşul Gaza.

Ajutorul Qatarului este considerat drept un factor semnificativ pentru diminuarea tensiunilor dintre palestinieni şi israelieni în enclava care a fost pe punctul să se confrunte cu un nou război în 2018.

Acordarea acestui ajutor prin intermediul Israelului este miza unor tratative indirecte între statul israelian şi Hamas, care s-au aflat în război de trei ori din 2008.

Hamas a anunţat joi, contrar oricărei aşteptări, că refuză 15 milioane de dolari de la Qatar, aşteptaţi de peste două săptămâni şi a căror distribuire părea iminentă. El a denunţat condiţiile dictate de către Israel pentru a lăsa să treacă banii, fără să precizeze care sunt condiţiile. Mişcarea a acuzat guvernul lui Benjamin Netanyahu că se foloseşte de transferarea ajutorului în scopuri electorale, în vederea scrutinului anticipat din 9 aprilie din Israel.

Decizia Hamas a provocat imediat temeri referitoare la un nou episod de violenţe în Fâşia Gaza vineri, zi de proteste de-a lungul frontierei cu Israelul.

Citește și : Pompeo va cere ONU să îl recunoască pe Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.