X

Un nou site de ştiri din Rusia a fost etichetat ca ‘AGENT STRĂIN’

Rusia a clasat vineri Vtimes, o instituţie media online independentă şi cu o redacţie reputată, drept “agent străin”, statut care îi va îngreuna funcţionarea şi rentabilitatea şi o va expune în acelaşi timp la amenzi ridicate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această decizie a Ministerului de Justiţie survine la mai puţin de o lună după ce o altă instituţie media online, Meduza, de asemenea extrem de reputată, a avut parte de aceeaşi soartă, fiindu-i afectate veniturile publicitare într-atât de mult încât a lansat o campanie de strângere de fonduri printre cititorii săi.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

Site-ul de ştiri Vtimes a fost adăugat pe această listă a “agenţilor străini” deoarece este înregistrat în Olanda, a precizat ministerul.

Platforma a fost creată anul trecut de jurnalişti care au plecat de la cotidianul economic Vedomosti, mult timp un titlu de referinţă în Rusia, dându-şi demisia după ce publicaţia a fost preluată de facto de fideli ai Kremlinului.

În Rusia, organizaţiile sau persoanele catalogate “agenţi străini” trebuie, conform unei legi din 2012, să se înregistreze la autorităţi, să efectueze demersuri administrative complicate şi să indice clar acest statut în postările lor.

Meduza îşi completează astfel fiecare articol pe care îl distribuie pe Twitter cu un mesaj care explică faptul că site-ul este “un agent străin”.

Acest statut ţine la distanţă potenţialii cumpărători de reclamă, care nu doresc să intre în atenţia autorităţilor.

Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

Rusia lui Vladimir Putin este acuzată de la venirea la putere în 2000 a liderului de la Kremlin că suprimă orice formă de libertate de exprimare la televiziune, însă site-urile de ştiri au putut să funcţioneze relativ libere mult timp.

Însă pe măsură ce audienţa lor a crescut, în special în rândul generaţiilor tinere, ele au început la rândul lor să fie luate în vizor. Iar regimul rus dă tot mai multe semne că vrea să controleze postările de pe reţelele de socializare.

Tags: agent strainolandarusiasite de stiriVladimir PutinVtimes
Categorii: Știrile zilei