X

Un număr de record de copii trăiesc în zone afectate de războaie

Un număr record de copii trăiesc în zone de conflict, potrivit ONG-ului britanic pentru protecţia copilului Save the Children (Salvaţi Copiii), care cheamă guvernele să facă mai mult pentru a-i proteja de efectele războaielor şi de grave violenţe, relatează joi France Presse, potrivit agerpres.

Într-un raport publicat joi, asociaţia subliniază că copiii se confruntă din ce în ce mai mult cu riscul de a fi ucişi sau răniţi, dar şi de a fi recrutaţi de grupuri armate şi de a fi exploataţi sexual.

Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

“Este stupefiant că lumea stă fără să acţioneze în timp ce copiii sunt luaţi ca ţintă cu impunitate”, a declarat directoarea executivă a asociaţiei, Inger Ashing, într-un comunicat.

“Din 2005, au fost înregistraţi cel puţin 95.000 de copii ucişi sau mutilaţi, zeci de mii de copii răpiţi, milioane de copii lipsiţi de acces la educaţie sau la îngrijire după ce spitalele au fost atacate”, a avertizat Ashing. “Distrugerea vieţii copiilor” va continua dacă nu se va face nimic, a denunţat ea.

Potrivit raportului, unul din şase copii din întreaga lume, sau 415 milioane, trăiau într-o zonă de conflict în 2018, o cifră ce s-a dublat începând cu 1995. “Violările grave” ale drepturilor lor au crescut cu 170% din 2010, potrivit raportului.

Copiii din Africa sunt cei mai afectaţi ca număr, 170 de milioane dintre ei trăiesc în zone de conflict. Cea mai mare proporţie se găseşte în Orientul Mijlociu, cu unul din trei copii afectat.

În ceea ce priveşte ţările, Afganistanul, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Irakul şi Mali sunt statele unde situaţia este cea mai gravă.

Pentru prima dată, ONG-ul a analizat diferitele ameninţări sexuale la care sunt supuşi copiii în funcţie de sex. “Fetele sunt mai expuse la riscuri de violenţă sexuală şi bazată pe gen, din copilărie, inclusiv căsătoriile forţate”, se arată în studiu. Băieţii sunt mai mult confruntaţi cu riscul de a fi ucişi, mutilaţi, răpiţi şi recrutaţi.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

Printre mărturiile culese, cea a Samirei, o tânără fată yazidi din Irak, mamă a unui copil de doi ani. Ea a fost răpită împreună cu mama şi surorile sale în 2016, a fost ţinută în captivitate şi vândută la cel puţin trei persoane care au bătut-o şi au agresat-o sexual.

După aceea, a fost căsătorită forţat cu un combatant din gruparea Stat Islamic şi, după naştere, a trebuit să-şi lase copilul autorităţilor din Siria.

“Prefer să fiu ţinută ca sclavă şi să trăiesc toată viaţa în tabere decât să-mi las copilul”, a declarat ea ONG-ului. 

Tags: Inger AshingSave the Children (Salvaţi Copiii)
Categorii: Știrile zilei