X

Un număr peste aşteptări de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în ultima săptămână

Alţi 1,508 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în ultima săptămână, ceea ce duce la 45,7 milioane numărul total al noilor cereri pentru alocaţii de şomaj depuse în SUA de la mijlocul lunii martie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cifrele anunţate joi de Departamentul american al Muncii sunt peste estimările analiştilor, care mizau în medie pe 1,35 milioane noi cereri pentru alocaţii de şomaj. Departamentul american al Muncii a subliniat faptul că numărul persoanelor care au solicitat o alocaţie de şomaj în săptămâna 8-13 iunie este în scădere pentru a 11-a săptămână consecutiv. În acelaşi timp însă, Departamentul american al Muncii a revizuit în sus cifrele pentru săptămâna care s-a încheiat la 6 iunie, până la 1,566 milioane, faţă de 1,542 milioane cât a anunţat iniţial.

Citește și : Scoţia va trece la o nouă etapă de relaxare

În total, de la oprirea brutală a economiei americane la mijlocul lunii martie, după introducerea măsurilor de izolare pentru a opri răspândirea virusului, aproximativ 45,7 de milioane de americani (adică mai mult decât întreaga populaţie a Argentinei) au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj.

Chiar dacă numărul de cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj este în scădere de 11 săptămâni consecutiv, coborând cu mult faţă de recordul istoric de 6,867 milioane de cereri înregistrat la finele lunii martie, este vorba totuşi de un număr aproape dublu faţă de cel înregistrat în perioada Marii Recesiuni din 2007-2009.

“Oamenii spun că cererile de ajutoare de şomaj sunt în scădere, însă pentru o economie care se redeschide este vorba totuşi de un număr mare”, a subliniat Steven Blitz, economist la TS Lombard în New York. “Economia americană pierde muncitori dincolo de impactul iniţial care are legătură cu închiderea companiilor. Sunt multe industrii care sunt afectate, iar acest lucru începe să aibă un efect de cascadă şi cifrele arată acest lucru”, a adăugat Steven Blitz.

Citește și : Trump denunță deciziile ‘oribile şi orientate politic’ ale Curţii Supreme a SUA

Pandemia de coronavirus şi măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea virusului au provocat pierderi de locuri de muncă într-o gamă largă de industrii, de la magazine şi restaurante şi până la sectorul medical şi cel al serviciilor financiare. Unele dintre aceste locuri de muncă au fost recuperate pe măsură ce multe state au început să iasă din izolare însă cu toate acestea Rezerva Federală se aşteaptă ca rata şomajului să ajungă la 9,3% la finele acestui an.

Tags: americaninew yorksomajSteven BlitzSUA
Categorii: Știrile zilei