X

Un olandez ameninţă că ‘se aruncă în aer’ pentru a apăra tradiţiile de Sfântul Nicolae

Poliţia olandeză a anunţat marţi că a arestat un bărbat de 49 de ani care ameninţa pe reţelele de socializare că “se aruncă în aer” pentru a apăra tradiţiile de Sfântul Nicolae, al cărui ajutor, Zwarte Piet, cu tenul negru, suscită în fiecare an ample dezbateri, potrivit EFE, scrie agerpres.

Personajul ‘Zwarte Piet’ îl însoţeşte în fiecare an pe Sfântul Nicolae pentru a oferi bomboane copiilor la începutul sărbătorilor de iarnă, într-o tradiţie care datează din secolul al XVI-lea în Olanda.

Citește și : Elefantul ‘Ben Laden’ a fost prins după ce a călcat în picioare mai mulți săteni

Însă opozanţii lu Zwarte Piet cu coafura sa afro, tenul măsliniu, cerceii rotunzi şi costumul său medieval, evocă epoca în care olandezii exploatau sclavii, mai ales din Surinam. Personajul Zwarte Piet provoacă în fiecare an manifestaţii în Olanda şi o dezbatere virulentă, mai ales pe reţelele de socializare.

Bărbatul, originar din Haga, a fost arestat luni după amiază în urma “gravităţii ameninţării”, a anunţat poliţia într-un comunicat.

Niciun explozibil nu a fost găsit la domiciliul suspectului în urma percheziţiei, potrivit poliţiei.

Mesajul suspectului, postat pe Facebook în acest weekend, a fost semnalat de numeroşi internauţi, fapt ce a alertat autorităţile.

Bărbatul, care spune că regretă mesajele şi este “şocat” de consecinţa acestor postări, va fi audiat joi de un judecător care va decide dacă îi prelungeşte detenţia.

Poliţia a semnalat că a văzut în ultimele zile mai multe “declaraţii răsunătoare” pe reţelele de socializare ale opozanţilor lui ‘Zwarte Piet’.

Citește și : Gripa porcină face prăpăd în Vietnam. Patru oameni au fost răpuși de maladie

Temerile privind noi confruntări s-au înmulţit în preajma tradiţionalei sosiri a Sf.Nicolae, care va avea loc sâmbătă 15 noiembrie, la Apeldoorn (centrul ţării).

Anul acesta, feţele personajelor Zwarte Piet, prezente la tradiţionala paradă, nu vor fi acoperite în întregime cu negru, ci vor afişa un machiaj parţial pentru a arăta urme de cărbune.

Tags: ApeldoornHagaolandaSfântul NicolaeZwarte Piet
Categorii: Diaspora