X

Un om al opoziției din Belarus a fost eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu

Un consilier politic americano-belarus, Vitali Şkliarov, arestat la sfârşitul lunii iulie în Belarus şi acuzat că a ajutat opoziţia belarusă, a fost eliberat din închisoare şi plasat sub arest la domiciliu, a declarat luni avocatul său, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Anunţul intervine la puţin peste o săptămână după o întâlnire surpriză într-un centru de detenţie între preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi unii dintre adversarii săi încarceraţi înainte şi după alegerile prezidenţiale din august care au declanşat proteste fără precedent în ţară.

Citește și: Giuseppe Conte anunță noi restricții dure în Italia

Şkliarov, acuzat că a ajutat opoziţia belarusă să mobilizeze electoratul protestatar, a fost printre participanţii la întâlnire, la fel ca Viktor Babariko, un bancher considerat până când a fost trimis la închisoare în iunie drept principalul rival al lui Lukaşenko în scrutin.

Lui Vitali Şkliarov i s-a înlocuit închisoarea cu “arestul la domiciliu”, a declarat luni avocatul său Anton Gacinski.

Alţi doi participanţi la întâlnirea cu preşedintele – antreprenorii Iuri Voskressenski, având legătură cu Viktor Babariko, şi Dmitri Rabţevici, care conduce biroul din Minsk al companiei de software PandaDoc – au fost eliberaţi din închisoare pe 12 octombrie şi plasaţi sub arest la domiciliu.

Citește și: UK vrea un acord cu UE, dar aruncă ‘pisica’ în curtea Bruxelles-ului

Întâlnirea a fost oficial organizată pentru a discuta despre un proiect de reformă constituţională al lui Lukaşenko despre care nu se cunoaşte niciun detaliu.

Anunţul realegerii preşedintelui belarus, aflat în funcţie din 1994, a declanşat manifestaţii istorice, în timp ce opoziţia şi Occidentul consideră votul fraudulos, aminteşte AFP.

Zeci de mii de persoane au mărşăluit din nou pe străzi duminică în Belarus, în ciuda ameninţării poliţiei că va trage cu gloanţe reale. Aproximativ 200 de persoane au fost arestate. 

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusDmitri RabţeviciIuri VoskressenskiminskopozitiePandaDocViktor BabarikoVitali Şkliarov
Categorii: Diaspora