X

Un om de afaceri austriac îl dă în judecată pe Jaroslaw Kaczynski

Un om de afaceri austriac a depus plângere împotriva liderului conservatorilor polonezi Jaroslaw Kaczynski (foto) pentru că nu şi-a achitat partea în cadrul unui vast proiect imobiliar în centrul Varşoviei, a relatat marţi cotidianul de opoziţie Gazeta Wyborcza, citat de AFP, potrivit agerpres.

Conform publicaţiei, Gerald Birgfellner cere să fie remunerat pentru munca sa şi pentru cheltuielile angajate în proiectul de construire a două turnuri gemene, supranumite ‘K-Towers’ sau ‘Gemenii’, cu referire la fraţii gemeni Lech şi Jaroslaw Kaczynski. Acest proiect, mai scrie Gazeta Wyborcza, avea ca obiectiv asigurarea finanţării pe termen lung a formaţiunii politice a celor doi fraţi politicieni, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015.

Citește și: Incident armat în SUA. Patru polițiști au fost împușcați! FOTO/VIDEO

Turnurile de 190 de metri înălţime trebuiau să găzduiască un hotel, birouri, precum şi sediul fundaţiei Lech Kaczynski, fost preşedinte polonez mort în 2010 într-o catastrofă aeriană la Smolensk, în vestul Rusiei.

Gazeta Wyborcza face public conţinutul înregistrărilor unor conversaţii ale lui Birgfellner cu Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, care a decis să suspende realizarea proiectului chiar înaintea alegerilor locale din octombrie.

“Dacă nu câştigăm alegerile, nu vom putea să construim turnurile la Varşovia”, a explicat Jaroslaw Kaczynski în aceste înregistrări făcute publice de cotidian.

“Aş vrea să vă plătesc, dar mi-ar trebui justificări pe hârtie”, a mai spus Kaczynski, care cere facturi cu sumele pe care ar trebuie să le plătească.

Firma omului de afaceri austriac urma să aloce pentru acest proiect un total de 9 milioane de euro, adică 3% din valoarea sa globală estimată la circa 300 de milioane de euro, conform Gazeta Wyborcza.

Citește și: Ce se întămplă astăzi în parlamentul britanic va atârna greu pe Brexit

Avocaţii lui Gerald Birgfellner – care, conform media poloneze, aparent ar avea legături cu familia lui Kaczynski – au depus la Parchetul din Varşovia o plângere pentru “escrocherie la scară mare”, a mai precizat cotidianul.

Ca reacţie, purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek, a spus că este vorba de “pseudo-dezvăluiri”, care nu sunt decât “bârfe şi speculaţii”.

Agenţia France Presse precizează că nu a putut contacta deocamdată avocaţii omului de afaceri sau parchetul. 

Tags: Gerald BirgfellnerJaroslaw KaczynskiLech KaczynskiPartidul Lege şi Justiţie (PiS)Poloniavarsovia
Categorii: Diaspora