Un ONG acuză Madridul că a blocat ieșirea în larg a unui vas care salvează migranți din Mediterană

Publicat:

Organizaţia neguvernamentală pentru salvarea migranţilor Proactiva Open Arms a declarat luni că statul spaniol a împiedicat nava sa Open Arms să iasă în larg mare pentru a salva migranţi în Mediterana, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Din nou blocată în port. Căpitănia Barcelonei (subordonată Ministerului de Transporturi spaniol) refuză să acorde Open Arms autorizaţia de a pleca în Mediterana’, a indicat luni dimineaţa această organizaţie cu sediul la Barcelona într-o postare pe Twitter.


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

‘Este iresponsabil şi crud de a ne împiedica să salvăm vieţi. Politicienii laşi au pus în funcţiune contorul pentru morţi’, a denunţat fondatorul respectivei organizaţii neguvernamentale, Oscar Camps.

Nava a debarcat la 28 decembrie în sudul Spaniei cu 311 migranţi la bord, salvaţi cu o săptămână înainte în largul Libiei.

Italia şi Malta nu i-au permis să acosteze în unul din porturile lor.

După ce şi-a refăcut proviziile la Barcelona, nava urma să plece la 8 ianuarie, dar autorităţile portuare i-au interzis să iasă pe mare, afirmând că organizaţia încalcă normele internaţionale în materie de salvare pe mare, a explicat un purtător de cuvânt al Proactiva Open Arms.

Decis să primească migranţi după venirea la putere în iunie, şeful guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a făcut apoi un viraj politic.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

În iunie, el a deschis un port spaniol pentru nava Aquarius în faţa refuzului Italiei şi Maltei de a primi această navă care salvase peste 600 de migranţi din mare.

Spania şi-a deschis porturile de trei ori pentru Open Arms, dar în luna august a refuzat să primească din nou Aquarius. De atunci, Spania nu a mai deschis niciun port decât o singură dată pentru nava Open Arms la sfârşitul lunii decembrie.

Politicile restrictive în materie de migraţie ale Italiei şi Maltei, precum şi acordul între Uniunea Europeană şi Libia pentru a limita fluxul de migranţi provenind din această ţară au transformat Spania în prima poartă de intrare a migraţiei clandestine în Europa în 2018, cu peste 55.000 de sosiri pe mare, potrivit Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.