X

Un ONG acuză Madridul că a blocat ieșirea în larg a unui vas care salvează migranți din Mediterană

Organizaţia neguvernamentală pentru salvarea migranţilor Proactiva Open Arms a declarat luni că statul spaniol a împiedicat nava sa Open Arms să iasă în larg mare pentru a salva migranţi în Mediterana, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Din nou blocată în port. Căpitănia Barcelonei (subordonată Ministerului de Transporturi spaniol) refuză să acorde Open Arms autorizaţia de a pleca în Mediterana’, a indicat luni dimineaţa această organizaţie cu sediul la Barcelona într-o postare pe Twitter.

Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

‘Este iresponsabil şi crud de a ne împiedica să salvăm vieţi. Politicienii laşi au pus în funcţiune contorul pentru morţi’, a denunţat fondatorul respectivei organizaţii neguvernamentale, Oscar Camps.

Nava a debarcat la 28 decembrie în sudul Spaniei cu 311 migranţi la bord, salvaţi cu o săptămână înainte în largul Libiei.

Italia şi Malta nu i-au permis să acosteze în unul din porturile lor.

După ce şi-a refăcut proviziile la Barcelona, nava urma să plece la 8 ianuarie, dar autorităţile portuare i-au interzis să iasă pe mare, afirmând că organizaţia încalcă normele internaţionale în materie de salvare pe mare, a explicat un purtător de cuvânt al Proactiva Open Arms.

Decis să primească migranţi după venirea la putere în iunie, şeful guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a făcut apoi un viraj politic.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

În iunie, el a deschis un port spaniol pentru nava Aquarius în faţa refuzului Italiei şi Maltei de a primi această navă care salvase peste 600 de migranţi din mare.

Spania şi-a deschis porturile de trei ori pentru Open Arms, dar în luna august a refuzat să primească din nou Aquarius. De atunci, Spania nu a mai deschis niciun port decât o singură dată pentru nava Open Arms la sfârşitul lunii decembrie.

Politicile restrictive în materie de migraţie ale Italiei şi Maltei, precum şi acordul între Uniunea Europeană şi Libia pentru a limita fluxul de migranţi provenind din această ţară au transformat Spania în prima poartă de intrare a migraţiei clandestine în Europa în 2018, cu peste 55.000 de sosiri pe mare, potrivit Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). 

Tags: madridmarea mediteranamigrantiOpen ArmsProactiva Open Armsspania
Categorii: Diaspora